Sa ținem cu putere cuvântul vieţii (Fil. 2,16)

3956

Nimeni să nu dispreţuiască tinereţile tale, ci fă-te pildă credincioşilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa, cu curăţia. (I Timotei 4, 12).

Cunoaștem că tinerii de astăzi sunt supuși unei enorme presiuni din partea societății seculare pentru a îndrăgi și înclina spre cele materiale. Tinerilor nu li se mai spune că adevăratele valori sunt fecioria, liniștea, rugăciunea și viața trăită cu și întru Hristos. Toate îi îndeamnă spre consumism, carierism, frivolitate și o falsă libertate.  

În fața acestor provocări Biserica nu poate să rămână indiferentă, căci misiunea ei a fost și rămâne vestirea Evangheliei lui Hristos și viețuirea conform acesteia. Biserica nu-și propune, după cum cred unii, să-i priveze pe tineri de bucurii și plăceri. Ea le propune să conștientizeze că doar o viața trăită conform Evangheliei poate fi o viață plină de bucurie șu lumină.

Sfântul Ioan Evanghelistul ne sfătuieşte: „Nu iubiţi lumea, nici cele ce sunt în lume. Dacă cineva iubeşte lumea, iubirea Tatălui nu este întru el.” (I Ioan 2,15). Cunoaștem că mulți sfinţi şi martiri a bisericii noastre au trăit în lume, însă au reușit să-și conducă viața conform reperilor oferite de Hristos: al iubirii, smereniei, răbdării, blândeţeții și jertirii de sine.

Nu trebuie să uităm că pomul se cunoaşte după roade, iar omul după fapte.  Să fim mereu atenți la viața noastră, la alegerile noastre. „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva ” (I Cor 6,12). Dumnezeu ne respectă libertatea alegerii și calea pe care o vom urma: cea a păcatului şi a pierzării, ușoară și largă, sau calea vieţii veşnice cu Hristos, îngustă şi cu multă osteneală. Avem numeroase exemple atât ale sfinților contemoprani, cât și a celor care au trăit în primele secole ale creștinismului, iar alegerea va rămâne după fiecare dintre noi.

Trebuie să învățăm să trăim împreună cu Hristos. Cel care Îl vede mereu pe Dumnezeu înaintea sa nu se va lăsa amăgit, va ști să facă alegerile corecte. Iar trăind cu Hristos nu vom mai putea alege altceva decât binele, decăt dăruirea și dragostea. Toate acestea vor face să ardă dragostea lui Hristos în inimile noastre.  Noi iubim pe Dumnezeu, fiindcă El ne-a iubit cel dintâi. (I Ioan 4, 19).

Putem depăși multe încercări și ispite prin studierea Sfintei Scripturi și urmarea exemplului oferit de sfinți. Biserica ne luminează, ne conduce și ne îndrumă, ne ajută, numai să dorim să urmăm calea Mirelui Său.

Să ne trăim frumos tinerețea, ca să putem aduce roade bune și să nu uităm că Hristos mereu ne îndeamnă „Bucurați-vă!” 

IOAN, Episcop de Soroca,

Vicarul Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove


Articole Asemănătoare
17844

Pr. Constantin Necula: la bărbaţi dracul curviei e mai profund

Fetelor! Să ţineţi minte, lipsa de fidelitate a unui bărbat se pedepseşte cu moartea: trebuie să dispară din celular, din cultură şi din relaţie. Să nu întreţineţi relaţii cu bărbaţi infideli. O femeie infidelă când îşi revine în fire e valoroasă, e Maria Magdalena…la bărbaţi dracul e mai profund…Bărbatul adevărat este acela care își ține […]

Articole postate de același autor
4406

Când va veni stăpânul viei, ce va face acelor lucrători?

Pericopa evanghelică din această duminică ne propune pilda lucrătorilor la vie, lucrătorilor nerecunoscători care s-au ridicat împotriva stăpânului. Un anumit proprietar a sădit o vie, „a împrejmuit-o cu gard; a săpat într-însa teasc, a clădit un turn de pază şi a dat-o lucrătorilor, iar el s-a dus departe.” Proprietarul le-a încredințat pe deplin averea sa […]