Să nu se ajungă niciodată la deznădejde!

4736

Dacă omul cade în păcat și se întâmplă de repetă acel păcat, cum se poate mântui? Se ajunge la deznădejde?

Nu. Să nu se ajungă niciodată la deznădejde! În rugăciunea a doua de la Sfântul Maslu se spune: Tu ești Cel ce ai zis: De câte ori vei cădea, scoală-te și te vei mântui.

Adică niciodată, când ai căzut, să nu te gândești că nu te mai poți ridica. E poruncă! Bineînțeles că asta nu ne îndeamnă să facem păcate, ci ne îndeamnă să facem bine și să nu deznădăjduim niciodată, când am căzut în vreun păcat.

Și la Rugăciune pentru Spovedanie zicem: Tu ești Cel ce ai zis: De șaptezeci de ori câte șapte să iertăm celor ce cad în păcate – adică la infinit. Este o vorbă a părintelui Ioan Negruțiu, de la mănăstirea Timișeni, care o ajuns și pe la mine și mi-a plăcut tare mult: Când cazi, să ai grijă să cazi cu fața în sus! Adică să nu uiți de Dumnezeu, să nu uiți de mântuire, să nu uiți că nu aia e ultima formulă a existenței tale – căderea -, ci ridicarea.

Din Părintele Teofil Părăian, Rugăciunea pelerin către cer, Editura Doxologia, p. 52, Iași, 2013


Articole Asemănătoare
4549

Nici tu însuţi nu doreşti mântuirea ta aşa cum vrea El să te mântuiască pe tine!

Mulţi din cei ce greşesc zic adesea: „Sunt plin de întinăciune, cum voi putea să mă apropii de Dumnezeu şi cum voi putea să-L rog pe El, fiind eu cuprins de greşeli diavoleşti?” Frate, oare eşti silit şi lipsit de îndrăzneală? Tocmai pentru aceasta să vii, ca să afli îndrăzneală mare. Că oare Dumnezeu este un […]

Articole postate de același autor
7122

Mesajul de revenire al pr. Hrisostom Filipescu: “Din mila lui Dumnezeu lucrurile își vor relua făgașul firesc”

Cu ajutorul lui Dumnezeu, după perioada de absență, am ajuns cu bine în țară. Sunt sănătos și în ascultare față de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Pentru o vreme mă voi întoarce în Mănăstirea Secu, mănăstirea mea de metanie și v-aș fi foarte recunoscător dacă mi-ați putea îngădui liniștea duhovnicească, specifică […]