Actualitate

Să nu dormi mai mult de 7 ceasuri! Apoi, cum te trezești, să faci aceste 3 lucruri neapărat

153

Cum ne începem dimineaţa duhovnicească?

Silește-te pe sineți întotdeauna să te trezești devreme și la un ceas anume. Fără o pricină deosebită, să nu dormi mai mult de șapte ceasuri. Dimineața, de îndată ce te-ai trezit din somn, înalță cugetul tău către Dumnezeu și te închină cu evlavie, cugetând la Domnul Iisus Hristos, Care a fost răstignit și a murit pe Cruce pentru a noastră mântuire.

Apoi, fără de zăbavă, ridică-te, îmbracă-te și nu-ți îngădui să te odihnești și să stai întins în pat vreme îndelungată. Îmbracă-te, ia aminte că te afli în prezența Domnului Dumnezeu și a îngerului tău păzitor.

După aceasta, grăbește de citește rugăciunile de dimineață. Îngenunchind, roagă-te cu grijă, cu evlavie, după cuviință, când te afli sub privirea Atotputernicului. Roagă-L să-ți dăruiască nădejde și dragoste, binecuvântare pentru ziua care începe și puteri să le întâmpini cu suflet bun pe toate cele pe care va găsi de cuviință să le trimită sau să le îngăduie, și să porți toate poverile, necazurile, tulburările, nenorocirile, scârbele.

În final, mulțumește Domnului că te-a păzit în noaptea ce a trecut, că ești încă viu și că nu ai murit în păcatele tale.

 

(Arhimandrit Serafim Alexiev, Viaţa duhovnicească a creştinului ortodox, Ed. Predania, Bucureşti, 2010, pag. 68)


Articole postate de același autor
2513

Sfaturi pentru parcurgerea drumului duhovnicesc

Pentru ca omul să poată parcurge acest drum duhovnicesc suitor, iată ce îl sfătuiesc practic aceşti sfinţi părinţi ai noştri, de Dumnezeu lumi­naţi: Sfântul Antonie spune că omul trebuie să-şi asume răspunderea greşelilor sale înaintea lui Dumnezeu şi să îndure ispitele. Un avvă spunea că mântuitor lucru este a ne socoti pe noi înşine pricină a […]