Actualitate

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova au participat la lucrările conferinței internaționale „Monahismul și lumea contemporană”

1152

În perioada  28-29 noiembrie 2019, la Nicosia (Cipru) ș-au desfășurat lucrările conferinței internaționale „Monahismul și lumea contemporană”, la care a participat delegația cinului monahal al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, la eveniment au participat și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din Moldova: PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală” și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi și Arhim. Nectarie (Gherman), Starețulul Mănăstirii Horăști.

Lucrările conferinței au început cu mesajul Mitropolitului de Kykkos și Tilliria al Bisericii Ortodoxe a Ciprului. ÎPS Nichifor a vorbit despre rolul esențial al monahismului în crearea și dezvolta teologiei, imnografiei și iconografiei, dar și pentru literatură, artă și a educație.

Din partea delegației Patriarhiei Ruse s-a adresat cu un cuvânt de salut Arhiepiscopul de Kașir Theognost, preşedinte al Sectorului Sinodal Mănăstiri şi Viaţă Monahală al Bisericii Ortodoxe Ruse. „În Biserica Ortodoxă Rusă există aproximativ o mie de mănăstiri. În toate se trăiește pe deplin viața  liturgică și duhovnicească. „Am vrea să cunoaștem experiența Bisericii cipriote”, a spus arhiepiscopul Theognost, – „ suntem impresionați de faptul că, ducând o viață duhovnicească intensă, călugării din Cipru reușesc să-și păstreze bucuria.”

După închiderea lucrărilor conferinței, membrii delegației Bisericii Ortodoxe Ruse au fost invitați la Mitropolia de Tamassos şi Orinis, unde îau participat la slujba de priveghere condusă de ÎPS Mitropolit Arsenie de Sveatogorsk.

 „Sunt de mare folos astfel de întruniri, pentru că ne permit să cunoaștem mai bine specificul vieţii monastice din alte țări, să împărtășim din experiența proprie. În prezent, oamenii au nevoie mai mult decât altă dată de exemple vii de trăire a învățăturii evanghelice și credem că anume mănăstirile au fost și rămân acele porți către cer, care le oferă nu doar monahilor, dar și tuturor credincioșilor posibilitatea de a afla calea sfințeniei.  Lumea contemporană are nevoie să cunoască persoane care trăiesc o viață în Hristos, care se luptă pentru a fi liberi cu adevărat”, – a menționat PS Siluan.

sursa http://manastireacurchi.md/


Articole postate de același autor
4961

Când harul este cu tine, nu mai vezi defectele altora

„Pentru mine, viața celorlalți prețuiește mai mult decât propria-mi viață”. Nu vor mai exista între voi neînțelegeri, când veți fi înțeles aceasta. Dezlegarea unei probleme sau a unei neînțelegeri nu ține de nicio organizație, de niciun anumit mod de conduită, ci de hotărârea de a suporta totul. Fiecare dintre noi trebuie să aibă pentru ceilalți […]