Remediile naturale pentru durerile de cap

5435

Durerile de cap pot fi cauzate de numerosi factori, printre care se numara: stresul, oboseala fizica si oculara, deficientele de magneziu, deshidratarea, raceala sau gripa, un stil de viata haotic, abuzul de alcool si tutun, hipertensiunea, alergiile, zgomotul excesiv, variatiile presiunii atmosferice, aerul prea uscat, insolatiile. Cu cat durerile de cap sunt mai intense si din ce in ce mai dese cu atat ne putem concentra mai putin, suntem irascibili, apatici, cu alte cuvinte, avem o stare generala proasta. Inainte de a apela la analgezice, opteaza pentru unul sau mai multe dintre remediile de mai jos. Nu numai ca te vor ajuta sa te simti mai bine, dar nici nu sunt daunatoare pentru organism.

Consuma alimente bogate in magneziu

Dupa numeroase studii efectuate de cercetatori, de-a lungul timpului, s-a constat ca majoritatea persoanelor care sufera de migrene au un nivel scazut de magneziu in organism. Aportul de magneziu este raportat la varsta, sex si stare de sanatate. Nou- nascutii de pana la 6 luni au nevoie de 40 mg de magneziu pe zi, cei care au intre 6 luni pana la 1 an- 60 mg, copiii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani au nevoie de 80 mg, intre 4-6 ani- 120 mg, intre 7-10 ani- 170 mg, cantitatea de magneziu crescand progresiv odata cu inaintarea in varsta. Astfel, persoanele adulte de sex masculin au nevoie de 300-350 mg de magneziu, pe cand femeile au nevoie de doar 280 mg. Deoarece cresterea cantitatii de magneziu reduce frecventa durerilor de cap, se recomanda consumul de alimente bogate in acest mineral, precum fructe (banane, avocado, capsuni), legume (broccoli, cartofi, varza), cereale, lapte, unt, peste, seminte de dovleac si de floarea soarelui.

Si riboflavina, cunoscuta sub denumirea de vitamina B2, are un rol important in prevenirea si tratarea migrenelor. Persoanele care obisnuiesc sa consume alcool si cafea, iau anticonceptionale sau fac efort fizic intens pot prezenta, in timp, un deficit de vitamina B2. Asadar, este indicat consumul de alimente care contin riboflavina in cantitati mari, precum iaurtul, ciupercile, ficatul de vitel, spanacul sau laptele de vaca.

Ceaiurile amelioreaza durerile de cap

Ceaiul de pelin este benefic pentru durerile de cap deasupra ochilor si la nivelul fruntii. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta peste care se adauga o ceasca cu apa fierbinte. Ceaiul se lasa la infuzat timp de 2-3 minute, dupa care se strecoara si se bea. Tratamentul cu ceai de pelin nu trebuie sa dureze mai mult de 3 saptamani.

Ceaiul de menta este cunoscut ca fiind un bun remediu in tratarea migrenelor. Pentru ameliorarea simptomelor bea ceai de menta preparat dintr-o lingurita de planta la 250 ml de apa clocotita.

Ceaiul de ciubotica cucului amelioreaza atat simptomele durerilor de cap pe baza nervoasa, cat si a migrenelor. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta peste care se adauga o cana cu apa. Se beau cel mult 3 cani cu ceai pe zi.

Efecte benefice au si ceaiurile de urzica si coada soricelului. Ambele se prepara dintr-o lingurita de planta la 250 ml de apa. Infuzia de coada soricelui se bea mai ales cand durerile de cap sunt puternice si nu a avut efect niciun alt remediu. Ceaiurile se beau cu inghitituri mici, de 2-3 ori pe zi.

Remedii pentru uz extern

Foloseste ulei de menta sau lavanda si jojoba. Maseaza-ti tamplele, fruntea si ceafa cu cateva picaturi de ulei de menta sau cu ulei de lavanda si jojoba (se foloseste o picatura de ulei de lavanda la o jumatate de lingurita de ulei de jojoba) ori de cate ori te doare capul.

Scortisoara este si ea utila in durerile de cap cauzate de expunerea la aer rece. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestui condiment, prepara o pasta din 2-3 linguri de scortisoara si apa. Pasta se aplica pe frunte si tample.

Rozmarinul s-a dovedit a fi benefic in tratarea durerilor de cap ce sunt declansate din cauza unei raceli. Planta (aproximativ o mana) se pune la fiert intr-un litru cu apa. Infuzia se foloseste pentru a face inhalatii. Asadar, toarn-o intr-un vas mai mare si acopera-ti capul cu un prosop pentru a inhala aburii cu miros de rozmarin.

Florile de henna sunt si ele folositoare atunci cand vine vorba de durerile de cap, in special pentru cele care sunt cauzate de canicula. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa amesteci cateva flori de henna cu otet si sa le aplici pe frunte.

Mersul pe jos imbunatateste circulatia sangelui

Fa exercitii de respiratie cel putin o data pe zi. Inspira adanc si expira timp de 3-5 secunde. Rezultatele nu vor intarzia sa apara daca faci aceste exercitii in timp ce mergi. Cel mai bun exercitiu de aerobic este mersul pe jos deoarece ajuta la buna functionare a aparatului cardiovascular. In combinatie cu exercitiile pentru respiratie, mersul pe jos imbunatateste circulatia sangelui, prevenind aparitia durerilor de cap. Dupa 30-40 de minute de mers pe jos aplica pe ochi comprese cu ceai verde sau negru. Acest remediu se foloseste ori de cate ori ai dureri de cap.

sursa doctor.info.ro


Articole Asemănătoare
6629

Educație alimentară – Greșeli frecvente de alimentație

Cel dintâi păcat al omului a fost neascultarea, după cum bine știm. În raport cu ce? Cu mâncarea! Omul nu s-a putut înfrâna de la mâncare! Și cel mai interesant este că știința demonstrează că această neînfrânare în ce privește mâncarea aduce omului boli și suferințe de tot felul. Iată, deci, câteva greșeli pe care […]

    Articole postate de același autor
    5998

    În afara de dragoste nici nu este nimic, nici nu se explică nimic

    – Parinte am trait in mari pacate inainte de a-L cunoaste cu adevarat pe Hristos. M-a scos Dumnezeu din foc, nu inteleg de ce m-a iubit atat de mult. Cum pot sa-I multumesc pentru asta? Si legat de aceasta: cum sa-I multumim Domnului pentru a-I fi bucurie? – Tema este a dragostei, si, fara dragoste, nimic nu se […]