Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost așezată în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași

1174

Vineri dimineață, în jurul orei 6.00, PS Nichifor Botoșăneanul, alături de părinții slujitori ai Catedralei Mitropolitane, au oficiat Acatistului Sfintei Parascheva, iar în continuare, clericii au așezat sfintele moaște în baldachinul special pregătit și împodobit din fața Căminului preoțesc „Sfântul Gheorghe”.

„Această prăznuire este tot timpul pentru noi un moment de nădejde, un moment prin care înțelegem că tot ce facem ne schimbă viața și rămâne o schimbare până și în trupul nostru. Trupul Sfintei Parascheva, trupul sfinților devin sfinte moaște mărturisind puterea pe care Dumnezeu o pune în cei ce slujesc Lui, cu bunăvoință, cu nădejde și bărbăție. Atunci când slujim, primim o bucurie și o putere pe care o putem împărtăși și celorlalți. Cu cât mai mulți vom fi cei care vom trăi cu această înțelepciune, cu nădejde, cu credință în Dumnezeu, cu atât mai mult va birui această înfricoșare, această îngrijorare pe care o avem, și va birui – nu că am ignora-o – ci pentru că înțelegem că în fața lui Dumnezeu cel Atotputernic, toate îngrijorările noastre intră pe făgașul biruinței pe care Dumnezeu ni le-a arătat prin înviere. În mijlocul pelerinilor, prezența Sfântului Gheorghe Pelerinul este binevenită, pentru că el însuși, cu aceeași nădejde, cu aceeași înțelegere că pelerinajul te apropie de Dumnezeu, el însuși a mărturisit Evanghelia în fața credincioșilor care aveau nevoie de îndrumare, aveau nevoie de pildă de bărbăție, iar Sfântul Gheorghe Pelerinul a fost pildă de bărbăție, pildă de simplitate înțeleaptă, de aceea este în mijlocul pelerinilor acum, ca să ne însuflețească în momente grele, dar în momente grele Dumnezeu pune puteri mari și semne mari”, a transmis la final Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul.

Anul acesta s-au împlinit, pe 13 iunie, 380 de ani de când, prin străduința binecredinciosului domnitor Vasile Lupu al Moldovei, Iaşul este binecuvântat de prezența și ocrotirea moaștelor Sfintei Parascheva.

Având în vedere situația epidemiologică în care ne aflăm, Mitropolia Moldovei și Bucovinei anunță şi anul acesta o serie de măsuri menite să protejeze, în condițiile actuale, sănătatea pelerinilor:

  • Va exista un culoar unic de acces către sfintele moaște, pe unde va putea intra câte o persoană, la distanță una de cealaltă. După ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaște, printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Credincioșii vor purta mască protectoare, iar cei care nu au una li se va oferi o mască de către voluntari.
  • De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.
  • Așa cum se întâmplă deja, cei care doresc să se închine în Catedrala Mitropolitană o pot face tot pe un culoar unic de intrare, cu ieșire separată, pe care poate intra câte o persoană, astfel încât să se poată respecta regula distanțării fizice. Este un flux continuu doar pe acest culoar; credincioșii nu se pot opri să stea în catedrală.
  • Slujbele obișnuite din aceste zile se desfășoară nu în catedrală, ci în aer liber, într-o zonă special amenajată.
  • În curtea Catedralei Mitropolitane se vor lua, de asemenea, măsuri pentru a se evita staționarea și orice fel de aglomerări de persoane.
  • În data de 14 octombrie 2021, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă și care, în număr restrâns, vor putea să intre în spații delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități. Slujba va putea fi urmărită și de la distanță pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.

 

Sursa: doxologia.ro


Articole postate de același autor
1912

Tainica înțelepciune nebănuită a copiilor

Cu gândul la ceea ce spune și Dostoievski – că „în realitate ei înțeleg totul, că oamenii mari nici nu bănuiesc că până și în chestiunile cele mai dificile copilul poate da un sfat de o maximă importanță” (F.-M. Dostoievski, Idiotul, vol. I, Ed. Adevărul Holding, București, 2009, pp. 87-88) -, credem că orice părinte […]