În Duminica a treia a Sfântului și Marelui Post, când întreaga Ortodoxie prăznuiește închinarea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, având binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.
După ce am parcurs împreună trei săptămâni din postul păresimilor, Sfânta noastră Biserică înalţă astăzi, în Duminica a III-a din post, semnul biruinţei, semnul Sfintei Cruci, pentru a ne îmbărbăta, sprijini, a ne aduce aminte de patima Domnului nostru Iisus Hristos, dar totodată și pentru a ne mângâia în acest exercițiu de asceză și nevoință duhovnicească pe calea postului spre Înviere.
În timpul dumnezeieștii Liturghii de astăzi, Episcopul de Orhei și slujitorii Catedralei mitropolitane s-au rugat dimpreună cu mulțimea credincioșilor, pentru ca să primească de la Domnul Hristos, prin Sfânta și dătătoarea de Viață Cruce, izbăvire și apărare de cele rele, virtuți duhovnicești și cale de nădejde spre viața veșnică.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice duminicale, Preasfințitul Siluan a subliniat faptul că, Crucea nu înseamnă numai suferință, ci și biruinţă şi bucurie.
Ierarhul a transmis credincioșilor catedralei mesajul evanghelic, potrivit căruia centrul vieţii noastre trebuie să fie Hristos Cel milostiv, Cel Răstignit şi Înviat, iar prezenţa iubirii Lui milostive în viaţa noastră ne ridică din păcat şi boală şi ne vindecă.
La final, Episcopul vicar mitropolitan a transmis credincioșilor mesajul de binecuvântare părintească și de întărire duhovnicească a ÎPS Mitropolit Vladimir, îndemnându-i să poarte crucea personală cu multă smerenie și dragoste: „Să ne grăbim, a ne duce fiecare crucea noastră cu smerenie, cu răbdare și cu nădejdea mântuirii. Să îngenunchem în fața Crucii Domnului și să zicem: „Crucii Tale ne închinăm, Hristoase, si Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim!”. Amin.
Duminica Sfintei Cruci a fost instituită la Constantinopol în secolul al VIII-lea. Este greu să aflăm mai multe despre originea acesteia, afară de faptul că ea pare să fi fost deja bine stabilită la Constantinopol între anii 715-730, fiindcă patriarhul Gherman i-a consacrat atunci o omilie.
Crucii Tale, ne închinăm, Stăpâne, şi Sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o slăvim!
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media