„Prin ce îşi va îndrepta tânărul calea sa? Prin păzirea cuvintelor Tale”. Discuție cu Arhim. Iov (Cristea)

2920

În seara zilei de miercuri, 19 octombrie, arhimandritul Iov (Cristea), nevoitor al mănăstirii Curchi, s-a întâlnit cu tinerii Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi. Tema propusă a fost: „Sfaturile Sfinţilor Părinţi pentru tineri.”

Având drept suport citatele biblice şi  învăţăturile marilor dascali ai Bisericii, părintele le-a vorbit celor prezenţi despre vârsta tinereţii, ispitele, greutăţile, dar şi frumuseţea acesteia .

Deoarece tinerețea este, în lumea aceasta trecătoare, simbol al frumuseții vieții veșnice netrecătoare, Dumnezeu a sădit în oameni, încă de la această vârstă fragedă, dorul căutării de ideal, de iubire sfântă şi de viață eternă, precum vedem în viața tânărului bogat din Evanghelie, care a constatat că fericirea deplină nu este dată de bunuri materiale trecătoare, ci de iubirea veșnică a lui Dumnezeu.

Părintele le-a recomandat tinerilor spre lectură Omilia a XXII-a către tineri a Sf. Vasile cel Mare, în care Sfântul Părinte atenţionează asupra faptului că mintea şi sufletul nu trebuie predate, încredinţate fără rezervă decât lui Hristos. În rest, în ceea ce-i priveşte pe autorii de texte profane ori cu provenienţă necreştină, este lansat avertismentul: „nu trebuie să daţi cu totul acestor bărbaţi cârma minţii voastre, cum aţi da cârma unei corăbii, şi nici să-i urmaţi oriunde v-ar duce, ci să primiţi de la ei cât vă este de folos şi să ştiţi ce trebuie să lăsaţi la o parte“. 

S-a amintit despre fapta bună și dragostea pe care le așteaptă Mântuitorul de la noi, despre felul în care vor fi judecați oamenii, despre virtutea smereniei fără de care este foarte greu să avansăm în viaţa duhovnicească. Iar întrebările celor prezenți și-au găsit răspuns în cadrul discuției.

A consemnat Natalia Lozan


Articole Asemănătoare
4659

Legăturile duhovnicești ale intelectualității ruse cu mănăstirea Optina în secolul XIX

Introducere Sihăstria Optina este una dintre cele mai mari și mai îndrăgite mănăstiri de călugări din întreg răsăritul ortodox. Mănăstirea este cunoscută, în primul rând, prin stareții ei, în număr de 14 cuvioși părinți, al căror sobor a fost preaslăvit în anul 1990. Aceștia, prin slujirea pe care au arătat-o poporului rus, atât în persoana […]

Articole postate de același autor
18043

Cum ne alimentăm în Postul Mare

Conform trediției stabilite cu timpul de Biserică în primele 2 zile din Postul Mare, pentru cei ce pot, nu se mănîncă de loc, iar pentru cei mai slabi, seara puțină păine și apă. În I săptămînă –  seara după canon se consumă pîine, fructe, legume uscate. În Săptămîna Patimilor –  se mănîncă mîncăruri uscate seara. […]