Prima săptămână a Postului Mare numită şi „Săptămâna Duhovnicească” – este cea în care Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul este citit în toate mănăstirele și bisericile, arătând prin aceasta începerea pocăinţei şi a nevoinţei specifice postului Sfintelor Paşti.
Astfel, în seara primei zile din post, într-o atmosferă de evlavie deosebită, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Stareț al Sfintei Mănăstiri Curchi a oficiat prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul în cadrul Pavecerniței Mari.
Alături de Episcopul Orheiului s-au rugat și viețuitorii mănăstirii, dar și credincioșii prezenți la această slujbă specifică Postului Mare, care ne îndeamnă la pocăință și smerenie.
PS Siluan i-a îndemnat pe monahi, cât și pe credincioșii prezenți să urmeze pildele acestor drepți și sfinți ai lui Dumnezeu, înmulțind îndeosebi în perioada aceasta virtutea, rugăciunea, smerenia și umilința – toate acestea împreunate cu exercițiul înfrânării prin postire.
Bogăţia şi frumuseţea canonului reprezintă pentru credincioşi un îndemn la pocăinţă şi la meditaţie biblică. În special, sunt evocate numeroase personalităţi ale Vechiului Testament care I-au slujit lui Dumnezeu cu mult devotament; astfel, credincioşii sunt îndemnaţi să fie primitori ca Avraam, să fie răbdători ca Iov, să fie ostenitori ca Iacob pentru împlinirea dorinţelor pe care le au, să fie postitori asemenea lui Moise
Canonul Sfântului Andrei Criteanul este o capodoperă a imnografiei răsăritene, în centrul căruia se află smerenia și pocăința ca mod de rascumpărare a omului împovărat de conștiința păcatului. Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.) – este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.
Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Mănăstirii Curchi, condus de dl Dumitru Buga.
sursa http://manastireacurchi.md