Preoteasa Irina Cij (1982 – 2020) – 1 an de la plecarea la cele veșnice

5609

Se împlinește 1 an de când preoteasa Irina Cij (1982 – 2020) a plecat la cele veșnice. În această viață pământească, pe care a avut-o de parcurs, a lăsat cea mai mare și neprețuită moștenire, opt copilași: Cipriana (2005), Stelian (2008), Liveria (2010), Iuvenalia (2012), Eleazar (2013), Irineu ( 2015), Mihail (2017), Gavriil (2019).

În toate situațiile vieții, preoteasa a dat dovadă de înțelepciune, cumsecădenie și bunăvoință față de cei din jur. Studiile pe care le-a urmat de-a lungul vieții: USM – jurnalism, Seminarul Teologic de fete „Regina Maria”, specialitatea – cântăreț bisericesc, licențiată în științe umaniste, specialitatea Istorie etc. au demonstrat că a tins a deveni nu numai o mamă grijulie, dar și un specialist bun, de care are nevoie o societate.

Așa cum fiecare mamă este generatorul de energie, preoteasa Irina a fost cea care, de fiecare dată, a știut cum să mențină și să organizeze atmosfera caldă, evlavioasă, propice unei educații alese pentru copii. Data de 21 august 2020 însă a venit cu o știre neașteptată, ce a avea să zădărnicească toate planurile și să perturbe toată liniștea familiei: diagnosticul de cancer la stomac, gradul IV, cu metastază la ficat. Au urmat nenumărate încercări de a-i oferi ajutor și de a da o speranță la viață: de la Institutul de Medicină Urgentă, până la o clinică din Istanbul, Turcia. Supusă tratamentului din septembrie 2020 până în noiembrie, același an, starea preotesei era stabilă, așa că revine acasă pentru a-și vedea copiii. Însă, după 10 zile, din cauza unei hemoragii la stomac, este internată la Spitalul de Urgență din Chișinău. Boala în tot acest răstimp a avansat, iar preoteasa a trecut, în data de 02.12.2020, la Domnul. La 05.12.2020 a fost înmormântată la Cimitirul Central din mun. Chișinău, oficiindu-i-se slujba prohodului de către Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, însoțit de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Toți cei care au cunoscut-o, în unison afirmă că a fost un model de mamă și femeie: sufletul întotdeauna i-a izvorât credință și pietate, iar dragostea de Dumnezeu și toate cele sfinte a făcut-o să devină un om al rugăciunii, postului și evlaviei.

De-a lungul vieții pământești, a avut parte de duhovnici stăruitori și rugători în cele sfinte, precum:

Protoiereul mitr. Gheorghe Nour, cleric la mănăstirea Ciuflea;

Arhim. Agafon Potoroacă, cleric la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena”;

Prot. mitr. Vasile Gulivati, cleric la biserica „Întâmpinarea Domnului”, USM;

Prot. mitr. Teodor Tihon, cleric la Catedrala „Nașterea Domnului”, care au îndrumat-o să-și ducă întotdeauna Crucea Familiei și a nevoințelor în fața lui Dumnezeu, după exemplul mamelor eroine a bisericii lui Hristos.

 

Curățenia sufletească a preotesei se regăsește și în versurile pe care le gândea noaptea, atunci când avea posibilitatea să rămână singură și să mediteze:

 „Acolo unde nu-i durere,

Acolo unde drepții vin,

nu este-n viață fericire –

fără durere, fără chin.”

Iar puterea cuvântului devine pentru preoteasă un modus vivendi:

 „Cuvinte simțite,

Cuvinte trăite,

Cuvinte sfințite,

Deplin împlinite”.

 

Dragostea față de familie, în corelație cu marea Dragoste și Credință față de Dumnezeu, se desprinde din versurile pe care i le-a închinat surorii:

„De ziua ta, iubită surioară,

vreau în dar eu să-ți aduc

Nu o imensă falnică comoară,

ci din cuvinte așa îți zic:

În lumea mare, oriunde tu te-ai duce,

să nu uiți de mama mea,

să-ți fie chipul drag și dulce

și zâmbetul să-l ai pe fața ta.

Frumoasă-ți fie viața-ntreagă,

necazurile fie-ți nu povară grea,

căci Domnul poate iar te cheamă,

să-ți împlinești menirea ta.

Tu crucea ta s-o duci cuminte,

răbdarea fie-ți calea ta,

la rugăciune ia aminte,

căci fie-ți ea suflarea ta.

Nădejdea ta în Domnul tu o poartă

și neclintit să crezi în EL,

nu crede-n mincinoasa soartă,

ci sârguiește să ajungi la Cer.

Acolo unde nu-i durere,

Acolo unde drepții vin.

Și nu uita că nu e fericire

fără durere, fără chin.

 

Odihnă veșnică, preoteasă Irina! Pomenirea ta din neam în neam!

 

A consemnat Maria Butuc

Sursa: ortodox.md


Articole postate de același autor
2096

Postul nu ucide omul, ci răul din el

Unii au impresia că Biserica, prin tot ce propagă, inclusiv prin post, vine cu un mesaj inuman. Nu e voie să mănânci, e interzis să te distrezi ș.a.m.d., în schimb urmează să plângi, să îngenunchezi, să dormi mai puțin, să lucrezi mai mult, să jertfești…, ceea ce pentru ei sunt lucruri incompatibile cu viața adevărată. […]