Preasfințitul Părinte Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan celebrează 25 de ani de slujire clericală

1533

Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală” și Egumen al Sfintei Mănăstiri cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” de la Curchi, celebrează 25 de ani de slujire clericală. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove i-a adresat ierarhului Orheiului un mesaj de felicitare:

Preasfințite Părinte Episcop Siluan,

În zi de frumoasă aniversare duhovnicească, Vă aducem urările noastre de bine, însoțite de cele mai alese sentimente de apreciere pe care vi le purtăm.

Iată că s-au împlinit 25 de ani, de când v-ați închinat viața slujirii sacerdotale la Sfântul Prestol, prin aceasta devenind rugător și călăuză pentru toți cei care, dornici de Adevărul și Lumina mântuitoare a Domnului Hristos, au venit și vin după sfatul și îmbărbătarea spirituală a Preacuvioșiei Voastre.

În toți acești ani care au trecut, marcați de evlavie și credincioșie, ați reușit să câștigați încrederea, respectul, dar mai ales dragostea creștinească  a oamenilor care au reușit să Vă cunoască – fie ei confrați întru slujire, sau enoriași.

Astfel, cu ocazia frumoasei sărbători, rugăm pe Bunul Dumnezeu și pe Preacurata Maica Sa, să Vă ocrotească de toată răutatea văzută și nevăzută, dăruindu-Vă din belșug cu binecuvântări cerești, pentru a putea propovădui și mai departe, cu aceiași râvnă și uitare de sine, adevărul cel de nestrămutat al Evangheliei.

Vă mai dorim Preasfințite Părinte, ca veghind cu evlavie la lumina candelei, acolo, în liniștea și împăcarea Curchilor, să rămâneți și în continuare același ostaș fidel al lui Hristos și al Bisericii Sale, miluind pe fiecare credincios și fiu duhovnicesc cu rugăciunea și sfaturile înalte și pline de putere ale Preasfinției Voastre.

LA MULȚI ȘI FERICIȚI ANI!

Cu părintești binecuvântări şi frăţească dragoste în Hristos,

 

† VLADIMIR,

MITROPOLIT AL CHIŞINĂULUI ŞI AL ÎNTREGII MOLDOVE

***

Date biografice:

Episcopul Siluan (Marin Șalari) s-a născut la 19 aprilie 1977, în satul Văratic, raionul Râşcani. După absolvirea gimnaziului din localitate a devenit frate la mănăstirea Saharna. Aici a primit călugăria şi preoţia.

A studiat prin corespondenţă la Seminarul Teologic de la mănăstirea Noul Neamţ.

Din 27 august 1999, este numit în fruntea comunităţii monahale de la mănăstirea Curchi.

Din 2001 este hirotesit ca arhimandrit. La momentul desemnării sale ca stareţ al mănăstirii, aşezământul monahal de la Curchi se găsea încă într-o stare deplorabilă. Bisericile, dar şi celelalte construcţii, necesitau reparaţie şi renovare.

Astfel, în biserica Tuturor Sfinţilor din cimitirul mănăstirii se afla o morgă, rămasă încă de pe timpurile când aici se afla Spitalul de Psihiatrie, iar în interiorul bisericii mai erau cadavre umane. Iniţial, a fost reparată biserica Sfântul Nicolae.

Episcopul Siluan îşi aminteşte cum a început reconstrucţia sfântului locaş: „Până în anul 2002, în incinta bisericii era depozitul spitalului. Am scos vreo opt maşini mari încărcate cu gunoi. Reconstrucţia am început-o cu propriile puteri, apoi a aderat şi administraţia raionului Orhei. Mai târziu, ne-a ajutat statul, businessmenii şi unele întreprinderi”

În 2002, părintele Siluan este numit şeful Departamentului mănăstiri şi viaţă monahală din cadrul Mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldove. La 30 decembrie 2010, printr-un decret al ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, arhimandritul Siluan, stareţul mănăstirii Curchi şi exarhul mănăstirilor din Moldova, a fost numit protopop de Orhei.

În anul 2012, arhimandritului Siluan (Şalari), exarh al mănăstirilor din Moldova, printr-un decret prezidenţial, i-a fost conferit titlul onorific Om emerit. Această înaltă distincţie i-a fost acordată în semn de recunoaştere a meritelor Preacuviosului părinte pe tărâmul credinţei creştine.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
5596

De ce întârzie răspunsul la rugăciunile mele?

Oricâte rugăciuni am înălţa Domnului, este posibil ca El să nu îngăduie slobozirea noastră de vreuna dintre patimi, pentru ca să gustăm nepătimirea doar în parte: „Să nu ne mâhnim dacă, cerând ceva Domnului, rămânem multă vreme fără răspuns. Domnul a voit ca toţi oamenii să devină neîmpătimiţi. Toţi cei care cer ceva de la […]