Actualitate

Pr. Savatie Baștovoi: “Ffiți sensibili, căci a fi sensibil înseamnă a trăi la plinătatea intensității viața”

4906

M-am gîndit foarte mult dacă sensibilitatea se poate educa sau oamenii se nasc cu un anumit grad de sensibilitate. Există oameni insensibili? Cred mai degrabă că există oameni care nu au fost educați să facă apel la sensibilitate. Că circumstanțele vieții lor sînt de așa natură încît sensibilitatea mai degrabă le dăunează, decît le ajută.

Ați auzit desigur de multe ori îndemnul: „Nu mai pune la inimă, nu mai fi așa sensibil”. Tot mai des sîntem sfătuiți să ne deconectăm de la tot ce nu ne face bine, ne tulbură. Dar nepăsarea nu este o soluție, căci omul nepăsător ajunge să aibă o inimă împietrită, lipsită de iubire.

Soluția este un compromis dintre sensibilitate și afectare. A fi sensibil, înseamnă a observa, a fi atent la lumea din jur. Atenția cu care tratăm tot ce ne înconjoară ne face doar mai delicați, mai frumoși, mai iubiți și nu este neapărat o condiție să suferim o tulburare sau amărăciune de pe urma sensibilității noastre. Iar dacă inima noastră ajunge să suspine în adînc pentru răutatea din lume, prin aceasta doar ne asemănăm cu sfinții și cu Hristos, care a suspinat pentru neamul lui Israel aflat în încercare.

Așadar, sfatul pe care ar trebui să-l auzim mai des nu este: “să nu-ți pese”, ci mai bine: “fii sensibil, dar nu te tulbura”.

Sînt convins că sensibilitatea se educă, se cultivă prin bunăvoința părinților și a dascălilor. Un om sensibil are de o mie de ori mai multe motive să se bucure de tot ce observă: cerul, copacii, frumusețea păsărilor sau a florilor, amurgul și răsăritul, chiar și tristețea și singurătatea pot avea pentru el înțelesuri adînci, pline de învățăminte. Fiți sensibili, căci a fi sensibil înseamnă a trăi la plinătatea intensității viața.

sursa antiparenting.ro


Articole Asemănătoare
10263

De ce oamenii sensibili suferă şi sunt loviţi moralmente de vrăjmaşi?

Eu cred că toţi oamenii sunt sensibili. Dar unii şi-au acutizat această sensibilitate. Şi aceasta este o slăbiciune. Afectivitatea neluminată de har, devine slăbiciune. Pe de altă parte, să-I dăm slavă lui Dumnezeu că încă mai simţim durerea într-o lume producătoare de „algocalmine”. Ca să facem faţă durerii, e nevoie să ne arătăm mereu lui […]

    Articole postate de același autor
    3874

    Depresia este o prăpastie abstractă, o cădere în gol…

    Mă gîndesc ce limbă exactă și profundă aveam cîndva. De pildă: împuținare sufletească, X suferă de puținătatea sufletului. Este echivalentul „depresiei”. Aparent exprimă același lucru – întristarea peste măsură, în fapt însă exprimă două viziuni total incompatibile despre Om. În primul caz, întristarea este văzută ca o slăbire, micșorare a voinței ce are loc înăuntrul […]