Păcatul este rană, păcatul este boală

3847

Aici e necesar să înțelegem – și noi insistăm pe acest lucru în seminariile noastre – ce este păcatul. Foarte mulți ortodocși, aici, au o gândire greșită, sub influența gândirii apusene, și consideră că păcatul este o greșeală prin care noi Îl ofensăm, Îl supărăm pe Dumnezeu, și că noi suntem vinovați și pentru păcatele moștenite. E o mare greșeală.

În viziunea Bisericii noastre, în credința ortodoxă, păcatul este rană, păcatul este boală. În Biserica noastră nu se rostește cuvântul „păcat” fără „neputință” și fără „boală”. Deci boală, neputință, păcat, merg împreună. Doar-doar vom pricepe că păcatul este neputință, consecința păcatului este neputință, este făcut din neputință și este o boală care are nevoie de vindecare.

Un părinte grec – Romanidis – spune că specific Ortodoxiei este privirea Bisericii, a Ortodoxiei, ca vindecare. Prima lucrare a Mântuitorului este să ne vindece. Dacă nu vom privi păcatul ca boală, ci juridic, nu vom putea privi relația cu Dumnezeu ca vindecare.

Monahia Siluana VladDoamne, unde-i rana?, Editura Doxologia, Iași, 2017, p. 34


Articole Asemănătoare
25223

„Am ascuns sarcina 7 luni, ca medicii să nu mă oblige să avortez”

A fost diagnosticată cu leucemie cronică la doar 20 de ani. Nu a reușit să se trateze definitiv, că a și rămas gravidă. Pentru a-și salva copilul, a fost nevoită să-și ascundă sarcina timp de șapte luni. Știa că dacă doctorii află o să insiste să avorteze. Victoria însă a ales o altă cale – […]

Articole postate de același autor
4006

Familiile care nu se întemeiază pe credinţă vor accepta greu regulile Bisericii

Din cauza vremurilor dificile, unele familii se opresc la unul sau doi copii. Inclusiv relaţiile trupeşti din perioada de nefertilitate este păcat înaintea lui Dumnezeu? Problema este delicată, deoarece priveşte intimitatea familiei. Singura modalitate acceptată de Biserică, de oprire de a avea copii, rămâne înfrânarea soţilor. Însă această abstinenţă între soţi poate fi până la […]