Actualitate

Numai în lumina lui Hristos Îl poţi vedea pe Dumnezeu | Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala Mitropolitană

1270

Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” și-a deschis în această dimineață larg ușile pentru numeroșii creștini veniți la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir, pentru a petrece în rugăciune și pocăință această primă săptămână a Marelui Post, premergător praznicului Învierii Domnului.

Întâistătătorului i-au coliturghisit Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan și eclesiarh al Catedralei, precum și slujitorii sfântului lăcaș.

Slujba cunoscută sub numele de Liturghia darurilor mai înainte sfinţite este de fapt un ritual de împărtăşanie dezvoltat prin îmbinarea vecerniei cu unele elemente ale Sfintei Liturghii. Conform rânduielii bisericești, Liturghia de astăzi este cea a Darurilor mai înainte sfințite, care se oficiază numai în zilele de miercuri și vineri ale Postului Mare, precum și în joia Canonului celui mare din săptămâna a cincea.

Mitropolitul împreună cu slujitorii și enoriașii, uniți în desăvârșită pace și liniște sufletească, s-au rugat Domnului pentru a primi puteri și răbdare spre a petrece Postul cu bună cuviință spre iertarea păcatelor și spre împlinire duhovnicească, pentru ca astfel să poată trece peste toate cumpenele și ispitele pentru a trăi o viață pământească vrednică, conform înțelepciunii Evangheliei, spre dobândirea vieții veșnice.

Numai în lumina lui Hristos Îl poţi vedea pe Dumnezeu, pe tine însuţi şi lumea, în înfăţişarea lor cea adevărată; numai sub călăuza descoperirii cereşti putem găsi cărarea, care duce la viaţa veşnică.

După slujbă, credincioșii au fost îndemnați să participe la toate serviciile divine rânduite în această perioadă de asceză aspră și să continue să ducă un trai cumpătat, marcat de contemplare și rugăciune profundă și sinceră.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
2841

Biserica şi statul – Schiță radiogragfică pe marginea unui parcurs

Revenirea la normalitate în raporturile dintre Stat şi Biserică a fost şi este încă, la mai bine de două decenii, un deziderat în calea realizării cărora stau nu numai piedici exterioare, ci şi propriile nesiguranţe. Este motivul pentru care dezbaterea asupra posibilului model al relaţiilor Bisericii cu statul post-modern, cu aspiraţiile sale la valorile comune […]