Actualitate

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la Sfânta Mănăstire Curchi

1347

Astăzi, 13 martie 2019 în dimineața zilei de miercuri a primei săptămîni a Postului Mare, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite împreunată cu vecernia, în Biserica „Sf. Ier. Nicolae” a mănăstirii Curchi înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Slujba cunoscută sub numele de Liturghia darurilor mai înainte sfinţite este de fapt un ritual de împărtăşanie dezvoltat prin îmbinarea vecerniei cu unele elemente ale Sfintei Liturghii. Conform rânduielii bisericești, Liturghia a Darurilor mai înainte sfințite, se oficiază numai în zilele de miercuri și vineri ale Postului Mare, precum și în joia Canonului celui mare din săptămâna a cincea.

Prima săptămână din Postul Sfintelor Paşti are un caracter ascetic, cu un specific liturgic aparte. Este o liturghie mai specială, ea fiind de fapt o rânduială solemnă a împărtăşirii cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În acest fel postul devine ceresc prin Euharistie, iar Euharistia se ia cu pregătire ascetică severă, vădindu-şi originea şi destinaţia cerească.

Apariţia şi dezvoltarea acestei slujbe a avut loc în contextul interzicerii de către Biserică a săvârşirii Liturghiei propriu-zise în zilele de rând din Postul Mare. Această interdicţie vine să exprime incompatibilitatea dintre atmosfera de tristete, de absenţă a Mirelui, specifică zilelor de rând din Postul Mare şi caracterul festiv şi luminos al Sfintei Liturghii, ca sărbătoare a venirii Mirelui Hristos în mijlocul Bisericii Sale.

Întreaga rânduială a Liturghiei darurilor mai înainte sfinţite, în care cântările de mare frumuseţe se împletesc cu ritualuri impresionante şi rugăciuni de mare profunzime, creează ambianţa necesară întâlnirii şi împărtăşirii cu Hristos după o zi de pregătire şi aşteptare

Potrivit tradiției, autorul Liturghiei Darurilor mai inainte sfințite este considerat Sfântul Grigorie Dialogul, episcopul Romei (+604). Nu putem spune cu siguranță ca Grigore cel Mare a înființat întreg oficiu liturgic al acestei Sfinte Liturghii, însă putem afirma că el a contribuit la îmbogățirea și la sistematizarea acestei Sfinte Liturghii pe vremea cât a stat la Constantinopol.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, credincioșii care au primit dezlegare de la duhovnic au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Mănăstirii Curchi, condus de dl Dumitru Buga.

sursa http://manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
2144

Seri duhovnicești la biserica USM; invitat: Protodiacon Ioan Munteanu

„Anul bisericesc raportat la viaţa creştinului” este tema conferinței zilei de miercuri, 14 septembrie 2016, ora 19.00, de la Biserica «Întâmpinarea Domnului» din incinta USM. La 1/14 septembrie intrăm într-un nou an bisericesc. Astfel, ne-am propus să discutăm despre acest subiect mai puţin abordat legat de anul bisericesc, zilele liturgice, şirul sărbătorilor cu dată fixă […]