Mila care ne vine de la Dumnezeu trebuie întoarsă în dar spre semenii noştri

4414

Bătrânul Porfirie povăţuia să ne adresăm unul altuia cu blândeţe, fără prea multă asprime, şi dădea următorul exemplu:

Dacă trebuie să spuneţi cuiva că minte, nu folosiţi exact aceste vorbe, că se va simţi jignit şi va riposta; spuneţi-i doar că nu este exact.

Cea mai eficientă armă a mântuirii noastre este îngăduinţa. Mila care ne vine de la Dumnezeu trebuie întoarsă în dar spre semenii noştri.

‒ Trebuie să fac tot timpul milostenii, Părinte? Adică să-i ajut material pe semenii mei care sunt în nevoie? Vă întreb deoarece, după cum ştiţi, nu stau chiar strălucit din punct de vedere material.

‒ Când poţi, fă-o şi pe asta. Dar ajută-i mai cu seamă vorbindu-le, ascultându-i când simt nevoia să vorbească despre problemele şi durerile lor şi fiindu-le alături, aşa încât să nu se mai simtă singuri.

Într-o zi, fiind eu foarte mâhnit că anumiţi oameni nu răspunseseră iubirii mele, Bătrânul mi-a spus:

‒ Astăzi, oamenii cer să fie iubiţi şi de aceea eşuează. Corect este să nu-ţi pese dacă ei te iubesc, atâta timp cât tu Îl iubeşti pe Hristos şi pe ei. Doar aşa se îmbogăţeşte sufletul.

Din Părintele Porfirie Kafsokalivitul, Antologie de sfaturi şi îndrumări, Editura Bunavestire, Bacău, p. 30-31


Articole Asemănătoare
2966

Mila lui Dumnezeu şi smerenia inimii ne mântuiesc

 Dar noi, care nu ajungem la măsura rugăciunii adevărate, ne putem mântui? – Auzi ce spune Duhul Sfânt: „În dar sunteţi mântuiţi”. Nu faptele noastre, ci mila lui Dumnezeu şi smerenia inimii ne mântuiesc. Că şi sfinţii au nevoie de mila lui Dumnezeu. Facem ce putem, iar darul Duhului Sfânt săvârşeşte toate. Vezi un gândac mic ce face? Merge […]

Articole postate de același autor
5735

Mitropolitul Visarion Puiu – 137 ani de la naștere. Aportul Mitropolitului Visarion Puiu la dezvoltarea învățământului teologic

A desfăşurat o fructuoasă activitate plină de realizări în funcţiile de director al Seminarului din Galaţi (1909-1918), director al Seminarului Teologic din Chişinău şi Exarh al mănăstirilor din Basarabia (1918-1921), Episcop al Argeşului (1921-1923) şi al Hotinului cu reşedinţa la Bălţi (1923-1935), Mitropolit al Bucovinei (1935-1940) şi şef al Misiunii Ortodoxe din Transnistria (1942-1943). A […]


Foto