Liturghie arhierească în parohia Hârtop, protopopiatul Florești

1111

Joi, 7 februarie 2019, în ziua cinstirii Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului și a Icoanei Maicii Domnului ”Potolește întristările noastre”, având binecuvântarea ÎPS Părinte Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, PS Ioan, Episcopul Sorocii, Vicar mitropolitan, s-a rugat la Sfânta Liturghie împreună cu un sobor preoțesc și membrii comunității parohiale „Nașterea Maicii Domnului” din satul Hârtop, Protopopiatul Florești.

Programul liturgic, misionar şi filantropic a fost prilejuit aducerii Icoanei Maicii Domnului „Potolește întristările noastre”. Icoana este oferită în dar bisericii din Hârtop și se va afla pentru totdeauna în această parohie.

La finalul slujbei, Episcopul Ioan a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat că: „Sfântul Grigorie este un mare luptător pentru unitatea bisericii şi un exemplu demn de urmat de către slujitorii sfintelor altare şi de către credincioşi”.

O mărturie luminoasă la sărbătoarea Sfântului Grigorie Teologul sunt chiar enoriașii din Hârtop şi bravul păstor din această parohie, părintele Serghei Boldirescu, care cu multă dăruire de sine muncesc întru propășirea Bisericii.

Cu toate că Sf. Lăcaș a fost distrus de un incendiu în primăvara anului 2018 aproape tot ce construise părintele în cei 15 ani de păstorire a acestei comunități parohiale, această încercare nu l-a descurajat să-și continuie proiectele şi să ajute oamenii din localitate. Astfel, oferă burse pentru cei mai buni elevi, organizează prânzuri pentru enoriaşi după fiecare slujbă, ajută vârstnicii din sat şi lista nu se încheie aici.

Tot în cadrul Bisericii, părintele Serghei organizează și cercuri de creaţie pentru copii, unde adolescenţii învaţă să brodeze şi chiar să ţese covoare cu motive tradiționale.

De asemenea, parohul a organizat și o echipă de tineri voluntari, care împart hrană familiilor defavorizate şi îi ajută prin gospodărie. Însă, el mai are un vis: de a construi până în anul 2022 pe lângă biserică și un azil pentru copiii orfani.

Cântările liturgice în această zi de sărbătoare pentru localitatea Hârtop au fost interpretate de către Grupul coral bărbătesc „Gnosis” din Chișinău, condus de teologul Serghei Crudu.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească, pregătindu-se în acest scop cu aproximativ 100 pachete cu alimente pentru personale social vulnerabile.

sursa http://ioanmosnegutu.info


Articole postate de același autor
4471

E ziua neagră a vânzarii

E ziua neagră a vânzarii, A compromisului, trădării Și faptelor justificate De raţiune, (prin păcate).  E ziua cea întunecată, În timp, în fapte repetată Pe faţa sau în chip ascuns Prin care-l vindem pe Iisus.  E ziua cea de început. Când primul Iuda l’a vândut. Dar iudă’am fost și sunt și eu Când mă opun […]