La inițiativa Ministerului Culturii vor fi edificate două monumente de for public

1411

În cadrul ședinței Guvernului Republicii Moldova din 11 mai 2016, la inițiativa Ministerului Culturii, a fost aprobată hotărârea privind edificarea prin reconstituire a Monumentului celor trei martiri, în municipiul Chișinău.

Monumentul dedicat memoriei celor trei personalități remarcabile: Alexei Mateevici, Simion Murafa și Andrei Hodorogea, militanți ai mișcării naționale din Basarabia de la începutul secolului al XX-lea a fost instalat în fața Catedralei în anul 1923, ulterior fiind evacuate. Actualmente, pe locul unde urmează a fi plasat monumentul este instalată o placă din marmură. Edificarea prin reconstruire identică a Monumentului celor trei martiri va constitui o recuperarea a memoriei noastre colective.

O altă decizie luată astăzi în cadrul ședinței de Guvern vizează edificarea în satul Costești, raionul Ialoveni a monumentului domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Monumentul dedicat memoriei domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt urmează a fi edificat pe terenul aferent Casei de Cultură din localitate. Conform deciziei Consiliului sătesc, înființarea și edificarea monumentului domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt se va realiza în temeiul solicitării cetățenilor localității, în scopul fortificării educației patriotice a tinerelor generații.

Ministerul Culturii a elaborat cele două proiecte de hotărâri de Guvern în conformitate cu prevederile Legii monumentelor de for public nr. 192 din 30 septembrie 2011.

Cheltuielile pentru lucrările de proiectare şi edificare ale ambelor monumente vor fi acoperite din donaţii şi sponsorizări externe.

sursa http://mc.gov.md


Articole postate de același autor
890

Sfânta și Marea Sâmbătă la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

În Sfânta și Marea Sâmbătă, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Vladimir, Preasfinţitul Părinte Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, s-a aflat în mijlocul enoriașilor Catedralei Mitropolitane din Chișinău. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia. În cadrul […]


Foto