În cadrul Săptămânii Tineretului Ortodox, în după amiaza zilei de 30 martie 2018, în incinta I. P. Gimnaziul Saharna Nouă (r-nul Rezina) a avut loc întâlnirea de suflet și pentru suflet a tinerilor cu genericul: „Ești tânăr? Fii treaz!”.
Întâlnirea a fost organizată de către Profesorul de Religie din această instituție, pr. ieromonah Vasilisc Donica, în parteneriat cu consiliul elevilor și administrația gimnaziului.
Întâlnirea a avut mai mulți oaspeți și invitați speciali, printre care: doi viețuitori ai mănăstirii Saharna – schiierom. Alexie Savca și ierom. Arsenie Iutiș; Dl Serghei Crudu, Magistru în Teologie și Profesor la Seminarul Liceal de Teologie Ortodoxă „Sf. Ierarh Gavriil” din Chișinău; și Dl Ion Bumbac, Psiholog în cadrul Serviciului de Asistență psihopedagogică din or. Șoldănești.
Obiectivele activității au fost: promovarea modelelor creștin ortodoxe, formarea tinerilor în trăirea duhovnicească și încurajarea dialogului între tineri.
Tonul de deschidere a acestei întruniri l-a dat Dna Tamara Peru, Directorul Gimnaziului, cea care a acumulat pe parcursul anilor o experiență de lucru cu tinerii destul de vastă și a cunoscut sentimentul de dragoste în multe ipostaze ale ei: dragoste de drag, de copii, de elevi, de neam şi, numaidecât, de Dumnezeu, sentimente pe care le-a împărtășit celor prezenți Dna Director.
După cuvintele de binecuvântare ale părinților mănăstirii, au urmat discursurile celor doi tineri specialiști invitați: dl Serghei Crudu (teolog) și dl Ion Bumbac (psiholog), care prin exemple, îndemnuri și prezentări le-au împărtășit elevilor trăiri și convingeri din experiența personală de viață, ajutându-i să înțeleagă cum e posibil de trăit plăcut în zilele de astăzi înaintea lui Dumnezeu, în ciuda faptului că lumea ne ademenește cu pofte de tot felul.
De asemenea, în partea a II-a a întâlnirii au urmat și câteva prezentări ale elevilor, care au vorbit despre riscurile societății la care sunt supuși astăzi tinerii și care sunt consecințele acestora pentru viața lor duhovnicească și trupească.
După ce s-au oferit răspunsuri la întrebările parvenite invitaților de la sfârșit, au fost înmânate mențiuni de participare pentru cei mai activi elevi.
La sfârșitul întâlnirii, Dna Director Tamara Peru a ținut să mulțumească invitaților pentru prezență și prezentări, profesorului de religie și tuturor celor care s-au implicat în buna organizare a acestei activități.
Săptămâna Tineretului Ortodox va culmina în această localitate cu participarea tinerilor la slujba praznicală a Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, după care tinerii din parohie însoțiți de pr. prof. Vasilisc vor ieși cu stâlpări și vor merge pe la casele credincioşilor pentru a vesti bucuria sărbătorii, precum şi apropiata Înviere.
Sperăm că prin aceste activități ale Bisericii în parteneriat cu instituțiile de învățământ să se reușească a retrezi tinerilor interesul pentru adevăratele valori creştine, pentru o viaţă în duhul Evangheliei, ajutându-i să conştientizeze semnificaţia trăirii în Hristos și roadele acesteia, ca să sporească în credinţă şi în sfinţenie, în bucurie și fapte bune, spre slava lui Dumnezeu și folosul Bisericii drept-măritoare și a țării noastre.
„Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din școala noastră în cadrul săptămânii tineretului ortodox, reprezintă o binecuvântare și o șansă pentru noi toți de a ne apropia de spațiul Bisericii, de a-i apropia pe tineri îndeosebi, de cuvântul și învățătura lui Hristos. Toți tinerii au vocația sfințeniei. Privindu-i în lumina speranței, ca pe un dar și ca pe un potențial ce așteaptă să fie descoperit și așezat în lucrare, Biserica își propune să îi susțină pe toți spre a-și descoperi fiecare plinătatea propriei chemări. Știm cu toții că tinerețea este un timp în care omul face primele alegeri importante. Deciziile luate la această vârstă vor marca întreaga existență. Vremea tinereții are încercările ei și are și riscuri. Timpul acesta poate fi un timp al împătimirii sau un timp al despătimirii. Tinerii neîmpătimiți, sunt podoaba Bisericii și a societății în general. De aceea ne-am adunat astăzi ca prin discuțiile purtate cu speciliștii invitați, tinerii să învețe cum să se păstreze neîmpătimiți și ce trebuie să facă în acest sens… Fericirea este o încununare a efortului. Asta am simțit azi cu toții și sper că suntem fericiți”, a declarat pr. prof. Vasilisc Donica, director-adjunct al gimnaziului.
A consemnat: Serghei Crudu, teolog