Întâistătătorul a oficiat de Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Învierea Domnului” din Chișinău

1282

Joi, 8 noiembrie 2018, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Învierea Domnului” amplasată în incinta cimititului „Sf. Lazăr” din capitală.

Alături de Înaltpreasfinția Sa, Mitropolitul Vladimir s-au rugat: Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Secretar al Mitropoliei Moldovei, al Sinodului BOM și Protopop al Sectorului I Chișinău, Prot. mitr. Zosima Toia, Protopop al Sectorului III Chișinău, PC Arhim. Irinarh (Costru), Starețul Mănăstirii Țigănești, Prot. mitr. Nicolae Tudoreanu, chelar și administrator al Mănăstirii „Învierea Domnului”, precum și un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Ecteniei pentru răposați, ÎPS Mitropolit Vladimir a înălțat rugăciuni pentru odihna sufletului vrednicului de pomenire protoiereu mitrofor Tudor Tudoreanu și a ctitorilor și binefăcătorilor acestei Mănăstiri, trecuți la Domnul.

După Liturghie a fost săvârșit un Tedeum, după care Mitropolitul a rostit un cuvânt de învățătură:

„În lumea de astăzi, când credința în Dumnezeu este atacată din toate părțile, noi trebuie să iubim adevărul curat pe care ni l-a dat Dumnezeu și să ne străduim să facem și pe alții părtași la adevărul cel mântuitor. În jurul nostru este atâta suferință, și de aceea trebuie să avem milă de cei sărmani și să-i mângâiem prin faptele noastre cele bune”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Continuând cuvântul său, arhipăstorul a evidențiat faptul că „prin rugăciune curată, creștinii își oxigenează viața sufletească și, totodată, îl urmează pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie prăznuit astăzi și pe alți bineplăcuți sfinți ai Ortodoxiei.

Prin credință, fapte bune și rugăciune, noi îi urmăm pe sfinții și drepții din vremurile trecute”, a concluzionat Înaltpreasfinția Sa.

La fel, un scurt cuvânt a rostit și părintele chelar Prot mitr. Nicolae Tudoreanu, care a mulțumit Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, ctitorilor Mănăstirii și tuturor celor prezenți pentru susținere și comuniunea euharistică.

Pentru slujbă vrednică și devotată Bisericii, mai mulți ctitori și binefăcători au fost decorați cu ordine bisericești și diplome mitropolitane.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md


Articole postate de același autor
1698

Culorile Ortodoxiei Polone prin prisma fotografiei

Vineri, 9 noiembrie, Centrul de Cultură „Art Atribut” a găzduit deschiderea expoziției „Culorile Ortodoxiei Polone”. Excelența Sa, Bartłomiej Zdaniuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova a fost prezent la acest eveniment, organizat de Sectorul Sinodal Activități Culturale al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove în colaborare cu centrul „Art Atribut”. În […]