Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a săvârșit sfințirea prestolului bisericii „Sf. Arhanghel Mihail” din s. Dubăsarii Vechi, r. Criuleni

1114

Luni, 31 august, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove a efectuat o vizită pastorală în parohia Sf. Arhanghel Mihail din s. Dubăsarii Vechi, r. Criuleni, prilejuită de a 25-a aniversare de la hirotonia în demnitatea de preot a Prot. mitr. Teodor Pelin, paroh al acestui sfânt așezământ.

În dimineața zilei, Mitropolitul Moldovei a fost întâmpinat în fața bisericii de către un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu părintele paroh Prot. mitr. Teodor Pelin, însoțit de credincioșii păstoriți, care i-au urat bun venit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.

A urmat întâmpinarea arhipăstorului și slujba de sfințire a noului Prestol și spălarea și ungerea Prestolului și toate cele prescrise în rânduiala slujbei de târnosire, după care Mitropolitul Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în curtea Bisericii, împreună cu secretarul mitropolitan Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Prot. mitr. paroh Teodor Pelin, paroh al acestei Biserici și protopop de Criuleni și Dubăsari și cu soborul slujitorilor veniți din parohiile învecinate.

După Liturghia arhierească a urmat Tedeumul de mulţumire, după care, Mitropolitul a rostit un cuvânt de învățătură cu referire la importanța actului de sfințire a Sfântului Prestol, explicând totodată și sensurile duhovnicești ale acestei Sfinte Taine.

De asemenea, ÎPS Vladimir a felicitat credincioşii parohiei cu ocazia acestui eveniment de referinţă din istoria localităţii, exprimându-şi speranţa că și pe viitor credincioșii din această localitate vor fi adunați împreună cu preotul în jurul Sfintei Biserici, participând în fiecare zi de duminică și sărbătoare la Jertfa euharistică adusă pe Sfântul Prestol ca mulțumire Domnului pentru toate binefacerile Sale.

Arhipăstorul a apreciat în adresarea sa osteneala şi efortul credincioșilor dimpreună cu parohul bisericii depuse cu multă jertfă şi dăruire întru restaurarea acestui sfânt locaș, arătând că cele reușite până în prezent nu sunt altceva decât o dovadă concretă a vredniciei localnicilor, iubitori de Biserică şi de Dumnezeu.

Părintele paroh Teodor a mulţumit Înaltpreasfințitului Vladimir pentru bunăvoinţa și dragostea sa părintească de a împărtăşi bucuria evenimentului cu membrii acestei comunități, pentru îndemnurile părintești primite, dar şi pentru susţinerea morală pe care o oferă de fiecare dată.

La finalul evenimentului, Întâistătătorul a oficiat slujba Litiei morțești la Cavoul familiei Macri pentru ctitorii sfântului lăcaș din Dubăsarii Vechi.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
675

De „Sf. M. Mc. Ecaterina”, ÎPS Mitropolit VLADIMIR a săvârșit Sfânta Liturghie cu Sfințirea Antimiselor la Catedrala mitropolitană

Marți, 7 decembrie 2021, Biserica Ortodoxă prăznuiește în rugăciuni pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, fiica împăratului Consta, ale cărei sfinte moaște se află în Muntele Sinai (+304). Cu acest prilej, ÎPS VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove a săvârșit Sfânta și dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană și capitală având coliturghisitori pe Prot. mitr. […]