În Duminica Floriilor, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a liturghisit la Catedrala mitropolitană din Chișinău

1037

Troparul, glas 1:
Învierea cea de obşte mai înainte de Patima Ta încredinţând-o, pe Lazăr din morţi l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta şi noi, ca pruncii, semnele biruinţei purtând, Ţie Biruitorului morţii strigăm: Osana Celui dintru înălţime, bine eşti cuvântat, Cel ce vine întru numele Domnului.

Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută și sub numele de Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpărilor este unul din Sărbătorile Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, celebrată în Duminica dinaintea Paștilor.

Cu câteva zile înainte de răstignirea Sa, Domnul Iisus Hristos a fost primit de mulțimile care Îl slăveau și Îl cinsteau, la intrarea Sa în Ierusalim, călare pe un mânz de asină, ca pe Mesia și Împăratul lui Israel. Mulțimile, în semn de bucurie, aruncau înaintea Lui frunze de palmier sau de smochin (finic), simbolul biruinței, și chiar și copiii Îi strigau cuvinte de laudă.

Această emblematică sărbătoare a creștinătății, a fost prăznuită cu multă însufleţire şi sete duhovnicească de către numeroși credincioşi, care au participat la slujba praznicală săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir, alături de care a slujit, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei și eclesiarh al Catedralei, precum și slujitorii Catedralei  Mitropolitane „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.

Adunarea binecredincioasă, avându-l în frunte pe Întâistătătorul BOM, a dat cinstirea cuvenită acestei Duminici care deschide calea spre Patimile, iar mai apoi spre luminoasa Înviere a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Răspunsurile liturgice au fost oferite la Sfânta Liturghie de Corul mixt al Catedralei Mitropolitane condus de Dna Dirijor Angela Angheni.

După Sfânta Liturghie, enoriașii au ascultat un cuvânt de învățătură şi felicitare, însoțite de sfaturi spre a fi cu luare-aminte la marea sărbătoare celebrată astăzi, și să ceară de la Domnul întărire trupească și sufletească pentru a putea petrece după cuviinţă ultima săptămână premergătoare Sfintelor Paști.

Spre final, ÎPS Vladimir a sfinţit stâlpările aduse de creştini, care practic au inundat scuarul Catedralei. Datorită faptului că Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare a bucuriei, Biserica a rânduit în această zi dezlegare la pește și vin.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
447

Marşul pentru Familie organizat la Orhei

Duminică, 14 mai 2023, Orheiul a fost, preţ de câteva ore bune, capitala valorilor tradiţionale ale familiei. Cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei, Vicariatul Orhei în parteneriat cu autoritățile Raionale și Municipale au organizat Marșul pentru Familie, aflat la a doua ediție. Așa cum orice lucru bineplăcut Domnului se începe cu o rugăciune, evenimentul a […]