În Duminica a XVII-a după Pogorârea Duhului Sfânt, ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

396

În Duminica a XVII-a după Pogorârea Duhului Sfânt (a Cananeencei), Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în scuarul Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

Întâistătătorului i-au coliturghisit Prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan și ecleziarh al Catedralei, împreună cu clericii Catedralei mitropolitane.

La Sfânta Liturghie a fost citită pericopa din Evanghelia după Matei, capitolul al 15-lea, versetele de la 21-28, în care este istorisită întâlnirea Mântuitorului cu femeia cananeancă.

Ce a învățat Biserica de la această femeie cananeeancă? Mai întâi, iubirea milostivă față de oamenii care suferă. Ea se ruga, zicând: Miluiește-mă, Doamne…, fiica mea este rău chinuită de diavol (Matei 15, 22). Deci, femeia nu zicea: ‘Doamne, miluiește pe fiica mea!’, ci Miluiește-mă!, adică Ai milă de mine!.

În femeia cananeeancă din Evanghelia de astăzi vedem o prefigurare a Bisericii lui Hristos, care se roagă pentru toți oamenii aflați în boală și în nevoi. Niciodată Biserica nu se roagă doar pentru sine, ci și pentru pacea a toată lumea, pentru îmbelșugarea roadelor pământului, pentru vremuri cu pace, pentru cei bolnavi, pentru cei robiți, pentru cei în necazuri și în nevoi.

Din credința vie, smerenia adâncă și rugăciunea stăruitoare ale femeii cananeence învățăm și noi cât de mare este nevoia de a ne ruga pentru alții.

Slujba de astăzi a fost transmisă în direct de IP Compania „Teleradio-Moldova”, iar comentariile liturgice au fost oferite de către jurnalistul Iulian Proca.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
705

Râvna ba vine, ba trece

„Râvna ba vine, ba trece”. Asta se întâmplă cu toţi. Când se împuţinează, păziţi hotărârea de a sluji Domnului, rămânând fără abatere în rânduielile cucernice, fără să vă leneviţi, fără indulgenţe faţă de trup. Şi starea aceasta va trece. Cugetarea la cele dumnezeieşti este eficace în refacerea râvnei, mai ales aducerea-aminte de moarte şi de […]