În Duminica a X-a după Rusalii, PS Siluan, Episcop de Orhei, a liturghisit la Mănăstirea Curchi

135

În Duminica a X-a după Rusalii Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Tema pericopei evanghelice din această duminică este credința. Credința de care aveau nevoie atât  Apostolii, cât și fiecare dintre noi.

„Ce este credința? Este o experienţă sigură, căci Dumnezeu nu este doar o fiinţă, ci El este Fiinţa. Dumnezeu este existenţa mai sigură ca unitatea în matematică! Noi nu trebuie să visăm sau să vorbim în aer, noi trebuie să gândim şi să uzăm de raţiunea noastră! Să zburăm, dar în acelaşi timp, să avem şi picioarele pe pământ! Căci dacă noi zburăm fără a ne păzi picioarele pe pământ, vântul ne va purta, pe noi şi raţiunile noastre, ” ne explică părintele Ioil Ianakopoulos.

Cheia lucrării lui Dumnezeu în viețile noastre este credinţa, pe ea o cere Mântuitorul Hristos tuturor celor care veneau la El.  Atunci când cineva cerea un dar de la El, le răspundea: «De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede» (Mt. 9, 23). Despre cei ce veneau către El cu o credinţă fierbinte în puterea Sa dumnezeiască, spunea cu uimire: «Nici în Israel n-am aflat atâta credinţă» (Mt. 8, 10). Iar în altă parte menționează: «Văzând credinţa lor, spuse slăbănogului…» (Mt. 9, 2). De fapt toată Sfânta Scriptură mărturiseşte că mijlocul prin care se primesc darurile și harismele dumnezeieşti şi prin care se explică tainele este credinţa.

Cum să ne întărim credinţa? Unul din răspunsuri ni-l oferă Sfântul Vasile al Kinesmei: „Adesea ne găsim în situaţia nefericitului tată din Evanghelie: ne dăm seama de necesitatea credinţei, ştim că fără ea nu putem înainta nici un pas pe calea vieţii duhovniceşti, dar totodată simţim în noi numai răceala îndoielilor şi a scepticismului. Simţim că credinţa noastră palidă, lipsită de vlagă şi de viaţă, nu e în stare să ne întărească şi să ne apropie de Dumnezeu, şi fără să vrem ne vin pe limbă cuvintele:

Cred, Doamne, ajută necredinței mele!”

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
1164

A început Postul Nașterii Domnului: De astăzi, vom posti timp de 40 de zile

Potrivit părintelui Ene Braniște („Liturgica generală”, EIMBOR, 1985), acest post este de asprime mijlocie, asemănător celui al Sfinților Apostoli. În mănăstiri se ajunează lunea, miercurea și vinerea până în Ceasul al IX-lea (aproximativ orele 15.00 – 16.00), când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn. Marțea și joia se mănâncă plante fierte, drese […]