Actualitate

„Iisuse, Mântuitorule, întărește-ne în ispite…” Slujba Pasiei săvârșită la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”

4102

„Iisuse, Mântuitorule, întărește-ne în ispite; Iisuse, Cel ce ai biruit puterile întunericului, luminează-ne; Iisuse, sprijinitorul și întăritorul nostru, Care ai fost părăsit de toți, întărește-ne pe noi, robii Tăi…”.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, în această seară, Preasfințitul Ioan (Moșneguțu), Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a săvârşit slujba Pasiei (Acatistul Sfintelor Patimi).

Serviciul divin arhieresc a reunit mulțime de credincioşi care, prin rugăciunile de pocăinţă şi umilinţă s-au apropiat spiritual de jertfa lui Hristos pentru neamul omenesc.

Această slujbă deosebită a fost alcătuită la mijlocul sec. al XVII-lea de către Sf. Irh. Petru Movilă, Mitropolit al Kievului, care a creat mai multe forme liturgice. Aşa se numesc slujbele speciale săvârşite în Postul Mare, în timpul cărora sunt citite pericopele Evangheliei ce ţin de Patimile Mântuitorului.

Iniţial Pasiile erau răspândite doar în regiunile de sud ale Rusiei, însă în sec. XX ele au început a fi săvârşite pretutindeni.

Pasiile sunt oficiate de patru ori pe an (după numărul evangheliştilor): în serile din a doua, a treia, a patra şi a cincia duminică (sau vineri) din Postul Mare.

După cum reiese şi din denumire, în timpul acestor slujbe sunt rememorate Patimile Mântuitorului, citindu-se textele evanghelice referitoare la aceste evenimente. Conform tradiţiei, în timpul citirii Evangheliei, credincioşii stau cu lumânări aprinse în mâini.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
19110

Postul Mare – e bine să ne nevoim potrivit vârstei duhovnicești pe care o avem

A rămas puțin timp și vom intra în Postul Mare. Pentru unii dintre noi aceasta poate fi prima încercare de a posti. Iar pentru ca această perioadă să nu ne dăuneze mai mult, decât să ne folosească, ar trebui să nu ne propunem scopuri care ne depășesc. Ar fi minunat ca fiecare dintre noi să […]

Articole postate de același autor
96

Dacă Dumnezeu ştie dinainte ce voi deveni, pot eu oare să schimb drumul meu?

Atunci, în al treilea an de studii la Academie, mi-a venit în minte gândul: „Dacă Dumnezeu ştie dinainte că eu voi deveni ucigaş, pot eu oare să schimb drumul meu? Dacă pot, atunci cunoaşterea nu e nimic, dar dacă nu pot, atunci unde este libertatea?” Mult timp m-a chinuit întrebarea asta, fără să pot afla […]