Expoziția ”Mîinile Mamei” și Festivalul Cîntecului Pascal ”Hristos a Înviat” desfășurat la Nisporeni

1122

A devenit deja o tradiție frumoasă ca în fiecare an de Duminica Mironosițelor, cu binecuvântarea Preasfințitului PETRUEpiscop de Ungheni și Nisporeni,  în Episcopia noastră să se desfășoare Festivalul Cântecului Pascal “Hristos a Înviat” și expoziția de Paști “Mâinile Mamei”. Aflată la a XIV-a ediție în acest an, expoziția a propus spre atenția vizitatorilor produse de panificație tradițional-pascale, brodături, covoare, articole de artizanat, etc. De această dată acțiunea a avut loc în Piața primăriei orașului Nisporeni și a adunat un număr mare de participanți cu expozițiile lor printre care au participat şi toate mănăstirile din cuprinsul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni. A urmat frumoasele cîntări caracteristice perioadei pascale  interpretate de colective din diferite parohii din cuprinsul Episcopiei noastre.

Festivalul a fost organizat, la iniţiativa Episcopii de Ungheni şi Nisporeni. Obectivul acestui festival a fost de a valorifica tezaurul creaţiei populare cu caracter religios, de a familiariza tinerele generaţii cu cîntecul şi tradiţiile pascale şi de a perpetua frumoasele obiceiuri şi datini creştine ce ţin atît de sărbătorile pascale, cît şi de obiceiurile diferitelor ritualuri creştine. Cei prezenţi la acest festival, atît prin cîntec, cît şi prin expoziţie, au arătat tradiţiile din zonele localităţilor din care venise. În felul acesta toţii vizitatorii au putut lua cunoştinţă mai în deaproape cu măiestria atîtor oameni deosebiţi ce şi-au arătat talentul, atît prin înfrumuseţarea căsuţelor improvizate, cît mai cu seamă prin exponatele de panificaţie.

La evenimentul cultural de astăzi au fost prezenți și Primarul orașului Nisporeni, Dn Grigore ROBU și reprezentanți ai conducerii raionale în persoana vicepreședintelui raionului Nisporeni Dn Serghei SOCOCOL și șeful secției Cultură Nisporeni, Dn Lilian ZBIRNEA.

La final Ierarhul a mulțumit participanților la festival după care au fost împărţite flori fiecărei femei prezente la eveniment cu ocazia Sfintelor Femei Mironosițe.

Așa cum a fost anunțat în prealabil, exponatele de panificație și artizanat, la finalul Festivalului au fost expuse spre vânzare, iar banii adunați au fost donat în scop caritativ pentru îngrijirea și spitalizarea a doi copii: un băițel cu tumoare la cap și o fetiță cu autism.

sursa http://episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
10336

Casa părintească nu se vinde!

Când mor părintii, nu le vinde casa, Ei au trudit în Raiul lor cel sfânt, Din când în când, mai pune-acolo, masa, Păstrează-le bucata de pământ, Când mor părintii, nu te duce-n pripă, Să calculezi cât iei pe truda lor, Ci construieste încă o aripă, Si ai să vezi că nu le-a fost usor, Păstrează […]