Dumnezeu și rugăciunea nu au timp pentru ca țin de vesnicie

3497

Trebuie sa știți ca rugăciunea e un domeniu foarte complex despre care s-a scris foarte mult in cei 2000 de ani de creștinism. Și încă se mai scrie. Se mai scrie nu pentru ca nu s-a scris destul, ci pentru ca omul modern cu mintea sa fragmentata și înclinată spre sinteze personale pripite înțelege eronat anumite aspecte și ajunge la erori majore care, in loc sa-i curețe sufletul și mintea, îl înaltă intr-o urita mindrie.

Azi vreau sa va spun ca Sfinții Părinți fac deosebire între rugăciunea ca act (faptă) și rugăciunea ca stare (contemplație). Rugăciunea ca act, adică citirea de rugăciuni stind îndelung in picioare și făcând mătănii, este considerată de Sf. Isaac Sirul o lucrare trupească necesară alături de post, priveghere și alte osteneli. Fără aceasta ascetul nu ajunge la contemplație, rugăciunea ca stare, care este o lucrare lăuntrică, spirituală. Adevăratele roade ale rugăciunii, mai bine zis adevarata rugăciune, se descoperă inimii smerite care s-a rupt de vrăjile lumii.

Începutul rugăciunii este oprirea șuvoiului de ginduri, de griji și îndulcirea din cuvintele citite, adică atunci Cind cuvintele psalmilor sau altor rugăciuni citite ajung sa te reprezinte, sa le simți ca pe ale tale. Treapta următoare este atunci Cind ai terminat de citit dar ai mai sta, nu vrei sa te miști din pricina stării bune, nu vrei sa ieși înapoi in Iureșul lumii.

În aceste condiții, grija de a te ști cu Vasilica, Petronela și Gigica pe aceeași lungime de unda orizontala (va rugați orizontal nu vertical) și nerăbdarea de a anunța pe Messenger mesaje gen „vai ce mișto a fost, chiar am simțit ceva deosebit”!) eventual sa mai tragi un selfie cu luminarea, nu poate duce in nici un caz la depășirea momentului trupesc pentru a accede la rugăciune.

Grija trebuie sa fie la Dumnezeu, nu la faptul dacă va sincronizați in timp. Dumnezeu și rugăciunea nu au timp pentru ca țin de vesnicie. Sa fiți siguri ca atunci cind va rugați va sincronizați cu alți creștini din lumea întreaga, cu pustnici ascunși și călugări, cu îngerii și Maica Domnului, iar asta trebuie sa va umple de caldura și putere.

Nimeni nu se roagă fără ca îngerul sa se roage împreuna cu el.

Bucurați-vă!

Pr. Savatie (Baștovoi)


Articole Asemănătoare
6634

Este frumuseţea o binecuvîntare şi urîţenia un blestem?

De ce unii oameni se nasc frumoşi fizic, iar alţii urîţi? Are aceasta vreo legătură cu binecuvîntările sau blestemele Domnului? Este frumuseţea o binecuvîntare şi urîţenia un blestem? Astăzi tot mai mulţi oameni, mai ales femei, apelează la doctori pentru a-şi modela înfăţişarea, căci intervenţiile de acest fel au devenit foarte accesibile. E păcat să-ţi […]

Articole postate de același autor
2610

Blîndetea este puterea de a nu te razbuna

Nimic nu impodobeste pe barbat mai mult decit blindetea. Blindetea este in strinsa legatura cu credinta si curajul, de aceea este proprie doar celor puternici. A nu te razbuna atunci cind esti atacat este o fapta de curaj, pentru ca cel lovit se expune prin libera alegere unui pericol evident. Credinta intr-un Dumnezeu bun si […]