Cu acest frumos prilej al înainte-prăznuirii Nașterii Domnului și într-o atmosferă de sărbătoare, Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și al întregii Moldove, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Numeroși credincioşi au pășit pragul mănăstirii venind la rugăciune spre a cere Bunului Dumnezeu să-i învrednicească de a se face părtaşi ai minunii din ieslea Betleemului.
Duminica dinaintea Praznicului Întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos se numește și Duminica părinților după trup ai Mântuitorului Iisus Hristos deoarece la Sfânta Liturghie de astăzi am ascultat Genealogia Mântuitorului Iisus Hristos, adică lista strămoșilor după trup ai Mântuitorului.
În cadrul slujbei, după momentul împărtășirii numeroşilor credincioşi prezenți cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos, Preasfințitul Siluan a ținut un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat înţelesurile duhovniceşti ale pericopei evanghelice de la Matei 1, 1 – 25 – ce prezintă genealogia Mântuitorului Iisus Hristos, îndemnînd totodată credincioşii să-şi sporească eforturile duhovniceşti prin rugăciuni, spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie, pentru a primi cu bucurie Naşterea Domnului. Preasfinţia Sa a ţinut să aducă felicitări credincioşilor şi cu noul an care vine, urând tuturor, sănătate, bunăstare și bucurii sfinte.
Duminica dinaintea Naşterii Domnului – are rolul de a ne pregăti duhovniceşte pentru marele praznic al Întrupării Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria, în peştera din Betleem, pentru mântuirea lumii. Arhim. Ilie Cleopa ne spune că: „Cea mai bună pregătire a creştinilor şi a noastră pentru întâmpinarea Mântuitorului este pocăinţa, mărturisirea cu căinţă a păcatelor şi începerea unei vieţi duhovniceşti noi în Iisus Hristos. Iată Mesia vine, Fiul lui Dumnezeu este trimis de Tatăl în lume, fecioara Maria cu bătrânul Iosif caută loc de naştere în Betleem dar nu găseşte. Steaua se pregăteşte să răsară pe cerul lumii. Arhanghelul Gavriil, care a slujit la taina Întrupării, se bucură. Lumea aşteaptă, diavolii se cutremură, iar lumea se pregăteşte sufleteşte să primească pe Pruncul Iisus.
Să ne curățim și să ne împăcăm, să ne înnoim duhovnicește și împăcându-ne unii cu alții, împreună cu îngerii să cântăm: „Hristos se naște, slăviți-L; Hristos din ceruri, întâmpinați-L; Hristos pe pământ, înălțați-vă. Cântați Domnului tot pământul!”
Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de corul mănăstirii Curchi, dirijat de dl Dumitru Buga.
sursa http://manastireacurchi.md