Duminica a III-a din Postul Mare, închinată de Biserică celui de viaţa făcător lemn al Crucii lui Hristos

876

Cea de-a treia duminică din Postul Mare este închinată de Biserică Sfintei Cruci. Lecturile de la Sfânta Liturghie din această duminică sunt Evrei 4, 14-16; 5, 1-6 (Apostolul) si Marcu 8, 34-38; 9,1 (Evanghelia).

La Utrenie, Sfânta Cruce este scoasă în procesiune din Sfântul altar în mijlocul bisericii, unde este aşezată spre închinare. La Sfânta Liturghie, Trisaghionul („Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fără-de-Moarte, miluiește-ne!”) este înlocuit cu imnul „Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și sfânta Învierea Ta o lăudăm și o slăvim!”.

Cinstirea Crucii Mântuitorului marchează înjumătățirea Postului Mare, perioada care conduce către prăznuirea Patimilor și Învierii lui Hristos. De aceea, atât duminica aceasta, cât și întreaga săptămâna care o urmează, sunt centrate pe închinarea și contemplarea lemnului de viaţă făcător al Crucii lui Hristos.

În Duminica a III-a a Postului Mare, a Cinstitei Cruci, Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfîntului Vasile cel Mare la Catedrala “Sf. Irh. Nicolae” din Orhei, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturgii la ectenia mare și la ectenia întreită au fost înălțate rugăciuni speciale pentru cei bolnavi şi încercaţi astăzi în lume de noul virus și pentru întărirea noastră fizică și duhovnicească.

Sursa: eparhia-edinet.md

 


Articole postate de același autor
900

Municipiul Bălți își sărbătorește hramul

Astăzi, 22 mai, municipiul Bălți își sărbătorește ocrotitorul ceresc – Sfântul Ierarh Nicolae. Sobor de slujitori din cadrul Eparhiei de Bălți și Fălești, în frunte cu PS Episcop Marchel, s-a adunat în centrul urbei pentru oficierea Sfintei Liturghii praznicale. Ierarhul a transmis un mesaj de felicitare atât celor prezenți la rugăciune, cât și locuitorilor municipiului, […]


Foto