Donează pentru restaurarea exterioară a Bisericii Sfântului Ierarh Nicolae din satul Gura-Bîcului, Anenii Noi

2242

Biserica cu hramul “Sfântului Ierarh Nicolae”din satul Gura-Bîcului, raionul Anenii Noi, declarată monument istoric și inclusă în Patrimoniul cultural al Republicii Moldova, necesită, urgent, lucrări de consolidare și restaurare exterioară!

Din 2008 și până în prezent, Biserica a fost restaurată complet pe interior, s-a renovat stratul de tencuială până la zidărie, au fost executate, integral, lucrări de pictură a pereților, s-a înlocuit podeaua, a fost montat un sistem modern de încălzire prin pardoseală și cu radiatoare, a fost schimbată toată instalația electrică, s-au montat uși și geamuri noi și s-a instalat un aparat de ventilare, pentru a se evita condensul.

Ambianța plăcută și îmbietoare pentru spiritul ortodox a fost întregită și de celelalte elemente interioare ale bisericii: iconostasul – restaurat, a fost schimbat jertfelnicul, s-au înlocuit sfeșnicele și a fost montată o nouă instalație audio, dotată cu microfoane. Florile, liniștea și buna rânduială întregesc, astfel, slujbele frumoase și întreaga activitate în această biserică.

De asemenea, a fost schimbat acoperișul și crucile, și restaurate clopotele. S-au montat obloane în Clopotniță astfel încât, pe ploaie sau ninsoare, să nu pătrundă apa în pereți. Proiectul și acțiunile de restaurare sunt inițiate și coordonate de părintele paroh Teodor Codița, cu ajutorul enoriașilor și a altor binefăcători și ctitori ai sfântului lăcaș.

În acest moment, Biserica este într-o fază de consolidare și reabilitare exterioară, cum probabil nu a mai fost de la construcția ei din anul 1890.

Luând în considerare faptul că pereții exteriori se află într-o stare avansată de degradare, intervenția de restaurare este una amplă. Este necesar, cât mai curând, reabilitarea fațadelor (pentru că, la fiecare ploaie, apa se infiltrează în pereți prin fisurile și găurile existente și persistă riscul deteriorării pereților interiori și a picturii), decopertarea tencuielii până la cărămidă și refacerea unei noi tencuieli pe exterior, efectuarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistență și aplicarea vopselei exterioare.

Sistematizarea curții și refacerea împrejmuirii este ultimul element din procesul integral de renovare și reabilitare a Bisericii “Sf. Ierarh Nicolae”.

Pentru restaurarea completă la exterior și de salvare în regim de urgență a acestui obiect de patrimoniu, sunt necesare 75.000 de euro. Acesta este motivul pentru care părintele paroh Teodor Codița, împreună cu enoriașii sfântului lăcaș, solicită sprijinul comunității naționale și internaționale, în realizarea acestei lucrări.

Biserica “Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Gura-Bîcului, raionul Anenii-Noi, a fost înălțată în anul 1890, iar de atunci, lăcașul sfânt a fost renovat parțial. În perioada sovietică, când multe biserici au fost închise, Biserica din Gura-Bîcului a rămas un reper de păstrare a identității naționale.

Lucrările de restaurare a bisericii Sf. Ierarh Nicolae au demarat, cu suportul și implicarea oamenilor de bunăcredință, însă mai este nevoie de multă muncă, resurse financiare și materiale. Puteți participa la campania de strângere de fonduri accesând acest link, precum și adresându-vă la biserica din satul Gura-Bîcului.

Cei care au posibilitatea de a ajuta cu materiale sau cu alte resurse, sunt rugați să ia legătura cu preotul paroh, Teodor Codița, la numărul de telefon: +373 69 267 794.

Vă mulțumim anticipat!

Doamne, ajută!


Articole postate de același autor
5659

Smerenia nu înseamnă să te frângi în faţa oricui şi să accepţi orice!

Smerenia nu înseamnă să te frângi în faţa oricui şi să accepţi orice! Iisus Hristos, chipul smereniei şi al blândeţii înfruntă şi mustră pe cei mândri! Este necesar totodată să arătăm că smerenia trebuie legată de înţelepciune. Ele nu pot fi despărţite. Dacă le desparţi, greşeşti. Înţelepciunea fără smerenie duce la mândrie, iar smerenia fără […]