De Ziua Sa de naştere, Preasfinţitul Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Hîncu

544

Joi, 29 octombrie 2020, Preasfinţitul Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Sfânta Mănăstire Hîncu, în biserica „Cuvioasa Parascheva”. Oficierea acestei Sfintei Liturghii a fost prilejuită de împlinirea celor 53 de ani de viaţă pământească a Preasfinţiei Sale.

În dimineaţa zilei, Preasfinţia Sa a fost întâmpinat de stareţa mănăstirii, Egumena Parascheva (Cazacu), dimpreună cu obştea, soborul de preoţi adunaţi şi creştinii prezenţi.

După Vohodul mic, duhovnicul Sfintei Mănăstiri Hîncu, Arhimandritul Pavel (Tabacari), a fost decorat de Preasfinţitul Petru, cu înalta Distincţie Eparhială „Cuvioasa Parascheva”, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de rodnică slujire preoţească.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălţate rugăciuni de slavă, laudă, dar şi de mulţumire lui Dumnezeu, pentru toate binecuvântările şi ajutorul revărsat de Sus asupra Preasfinţitului Petru, omagiatul zilei.

De asemenea, Preasfinţia Sa a înălţat rugăciuni liturgice şi pentru „odihna cu sfinţii” a sufletelor părinţilor săi, Ioan şi Feodosia, care i-au dat viaţă şi l-au educat creştineşte.

După citirea pericopei evanghelice (Luca 9, 11-17), Ierarhul a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit şi despre sfântul mucenic Longhin Sutaşul, cel care conform tradiţiei şi istoriei bisericeşti, l-ar fi împuns cu suliţa în coastă pe Mântuitorul Hristos.

Menţionăm că alături de Preasfinţia Sa au coliturghisit prot. Vadim Corostinschi, Secretarul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, Arhimandritul Kiril (Braguţa), stareţul Mănăstirii Hîrjauca şi Preşedintele Sectorului Eparhial Mănăstiri și Viaţă monahală, soborul slujitorilor Sfintei Mănăstiri Hîncu, în frunte cu Arhimandritul Pavel (Tabacari), protopi şi slujitori din cuprinsul Epahiei.

La final, Ierarhul a fost felicitat călduros de toţi cei prezenţi, urându-i mulţi, fericiţi şi binecuvântaţi ani, încununaţi de multe şi frumoase realizări, după cum au fost şi până în prezent.

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
1666

Sfânta Muceniță Tatiana – model vrednic de urmat pentru tinerii de astăzi

În data de 12/25 ianuarie facem pomenirea Sfintei Mucenițe Tatiana, fecioara din Roma, căreia i s-a tăiat capul pentru credința în Hristos. Această sfântă a început să fie cinstită în mediul studențesc din Moscova odată cu semnarea actului de înființare a Universității în anul 1755 de către împărăteasa Elisaveta, care coincidea cu ziua cinstirii sfintei […]


Foto