Actualitate

Cum să ne vindecăm sufletul de mânie

10988

Luptați împotriva patimilor prin contrariul lor. Dacă sunteți mânios, nu vă mai mâniați, adică faceți milostenie, fiți de ajutor celuilalt, faceți ascultare celuilalt mâniat. Când vă roagă cineva ceva, răspundeți îndată. Oferiți-vă voi să aduceți apa, să faceți voi mâncare, să curățați cartofii. Și-așa mai departe; prin lucruri de-astea, mărunte, învingem mânia.

Supuneți-vă voia voastră, altcuiva. Mânia mi se pare cea mai grozavă patimă și atac asupra firii noastre, pentru că Hristos ne-a spus să învățăm de la El să fim blânzi și smeriți cu inima.

Mânia este partea cealaltă, este opusul lui Hristos, și luptând cu ea, cred că veți scăpa și de toate celelalte, pentru că „duhul umilit, inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi”, dobândind blândețea și smerenia, toate celelalte patimi vor dispărea pur și simplu.

Ieromonah Savatie BaștovoiPuterea duhovnicească a deznădejdii, Editura Reîntregirea, Alba-Iulia, 2014, p. 91-92


Articole Asemănătoare
16

Întotdeauna să ne rugăm ca Domnul să ne povăţuiască ce anume trebuie să facem

Întotdeauna să ne rugăm ca Domnul să ne povăţuiască ce anume trebuie să facem, şi Domnul nu ne va lăsa să ne rătăcim. Adam n-a avut înţelepciunea să-L întrebe pe Domnul despre rodul pe care i l-a dat Eva, şi pentru aceasta a pierdut Raiul. David n-a întrebat pe Domnul: „Este bine, oare, să iau […]

Articole postate de același autor
2266

„Ceea ce aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut”

În a doua jumătate a zilei de vineri, 24 februarie 2017, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, sa aflat la Orfelinatul ,,Preafericitul Iosif” din municipiu Chișinău. Preasfinția Sa, ca un tată iubitor s-a aflat în mijlocul copiilor din cadrul orfelinatului, controlând reușitele fiecăruia și ascultându-i pe fiecare în parte, după care i-a încurajat îndesindu-i să fie mai […]