Cum să ne apropiem mai mult copiii de Dumnezeu?

2257

Sa nu trageţi de ei, asta-i ideea. Nu trageţi de copii: „Hi, mă, la biserică! Hi, mă- la Hristos!” Uşurel. Să ştiţi că o Liturghie care se finalizează într-o pizza e mai de preţ decât o pizza care nu se finalizează în biserică. Lăsaţi-i pe copii să respire viaţa. Aduceţi-i uşurel. Nu există o obligativitate. Nu-i trageţi după dumneavoastră. Nici nu-i împingeţi înainte. De curând am afiat sensul orei de religie în România. N-am crezut vreodată că voi afla. Am tot căutat vreo trei ani să găsesc de ce se face oră de religie in România. E o întâmplare cu un copil tot de la Buzău. Va apărea în curând o carte cu poveşti (Preot Romeo Ene, Zâmbetul sfinţilor. File de pateric rurar urban contemporan, Ed. Agnos, -Sibiu. 2017. Acolo este si povestea amintita anterior, in conferinţa) dar care nu-s povesti, sunt fapte reale din clasă.

O doamnă vine la biserică la părintele şi îl întreabă: „Dumneata nu te întrebi ce căutăm noi aici? Noi nu veneam la biserica. La care, părintele; „Doamnă, eu nu fac prezenţa cine vine, cine pleacă, cine stă. Asta-i la altă secţie. Contabilitatea o ţine băiatul cu corniţe”, „Totuşi, nu ne întrebaţi?' „Nu! „Şi totuşi! „Bine, hai să vă întreb: Ce căutaţi la biserica." „Părinte, se trezea ăla mic de dimineaţă, mă punea să-i calc hainele, se îmbrăca şi pleca la biserică singur şi eu mă puneam cu bărbatul meu înapoi să dormim, pană intr-o dimineaţă când s-apus pe scaun şi a zis: «Măi, dar nu voi trebuia să mă duceţi pe mine la biserica?». De atunci venim la biserică neîncetat. Cu alte cuvinte, ora de religie a fost dăruită poporului român pentru ca părinţii să înceapă să meargă la biserică. Vă spun eu!

Parintele Constantin Necula, Fragment din cartea "Bucuria darului", Editura Agnos


Articole postate de același autor
2604

Conferinţa ştiinţifică “Revoluția maghiară din 1956. Ecourile și impactul ei asupra RSS Moldovenești”

Joi, 13 octombrie, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a participat la Conferinţa ştiinţifică “Revoluția maghiară din 1956. Ecourile și impactul ei asupra RSS Moldovenești” care a avut loc în Sala Senatului a Universității de Stat din Moldova. În deschiderea conferinței cu un mesaj de salut s-a adresat E.S dna Monica […]