Campania filantropică „Liturghia milosteniei!”: În jur de 200 de vârstnici și oameni fără adăpost din Capitală primesc zilnic o masă prin eforturile Bisericii

786

Campania filantropică „Liturghia milosteniei!” inițiată prin binecuvântarea și purtarea de grijă a ÎPS Mitropolit Vladimir de Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate a continuat astăzi cu organizarea unui prânz cald pentru aproximativ 50 de persoane fără adăpost din Capitală. Lucrarea social-caritativă a fost realizată cu participarea unui grup de creștini din parohia Grătiești, în frunte cu Prot. Mitr. Victor Pleșca, parohul localității, alături de Grupul de tineri voluntari „Părintele Sofian Boghiu” din cadrul Sectorului Sinodal Activitate Socială și Caritate al Mitropoliei Moldovei.

Zilnic, în scuarul parcului Memorial „Eternitate” din capitală, Casa de Milostenie „Sf. Cneaghină Elizaveta” a Bisericii Ortodoxe din Moldova oferă un prânz cald la peste 100 de oameni ai străzii și vârstnici uitați de copii, la cantina amenajată în aer liber. Tot acolo, aceștia îşi găsesc o haină la sezon, dar şi un minim ajutor medical.

După ce se roagă împreună, oamenii aşteaptă cu nerăbdare pentru a-şi lua o porţie de mâncare. Aici, savanții și muncitorii de rând mănâncă la o masă, mulțumind Bisericii pentru „farfuria de ciorbă” oferită.

De asemenea, colaboratorii și voluntarii Casei de Milostenie împart în fiecare zi pachete cu mâncare la domiciliu la peste încă 50 de familii vulnerabile din capitală.

Beneficiarii Casei de Milostenie sunt persoane fără adăpost care au fost identificate pe stradă sau în gări, persoane care şi-au pierdut locuinţa din diverse motive şi nu au un acoperiș deasupra capului şi nici nu beneficiază de alte servicii sociale care acordă găzduire, vârstnici abandonaţi de propria familie şi ale căror resurse financiare şi personale sunt insuficiente, tineri proveniţi din case de tip familial, foşti deţinuţi, respinşi de familie şi lipsiţi de sprijinul societăţii.

Prin Campania filantropică „Liturghia milosteniei!” Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate își propune promovarea unor activități social-filantropice existente ale Bisericii şi derularea de activități și proiecte noi, care vizează asistența socială şi duhovnicească, prin implicarea tinerei generații, contribuind astfel la dezvoltarea societății în spiritul valorilor creștin-ortodoxe, prin responsabilizarea socială față de semeni și în mod deosebit față de grupurile vulnerabile ale comunității.

Milostenia este o virtute foarte scumpă pentru viața creștină și pentru fiecare dintre noi, fiind considerată fiica cea mai mare a iubirii creștine.

Mulți sunt cei ce ne așteaptă mila: persoanele fără adăpost și cei țintuiți la pat, mamele singure și familiile necăjite, copiii orfani și deținuții din penitenciare, aceștia sunt apropiații noștri! Ei sunt printre noi cu pronia lui Dumnezeu pentru a ne învăța pe fiecare ce e adevărata dragoste. Căci cum vom putea spune că-L iubim pe Dumnezeu, dacă îi neglijăm pe apropiați?

Prin mila lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, la 16 ianuarie 2016 și-a început activitatea Casa de Milostenie în cinstea Sfintei Muceniţe Marea Cneaghină Elisaveta, instituție socială și de ajutorare a aproapelui, organizată conform următoarelor direcții de activitate:

Secția ajutor social

Zilnic, în scuarul parcului Memorial, Casa de Milostenie „Sf. Cneaghină Elizaveta”, ofera un prânz cald la peste 100 de oameni ai străzii. Tot acolo îşi găsesc o haină la sezon şi un minim ajutor medical.

Secția moral-spirituală

Săptămânal se desfășoară lecții de catehizare (ore duminicale) pentru maturi și copii potrivit graficului stabilit.

Secția juridică

Săptămânal creștinii ortodocși vor putea beneficia de consultații juridice potrivit graficului stabilit. Programare prealabilă: 069801205, 079353175.

Secția medicală

Săptămânal se oferă ajutor medical la cerere, boschetarilor și consultații ale medicului  naturist pentru toți. Programare prealabilă: 079 01 83 01.

***

Puteți susține și participa la această lucrare filantropică a Bisericii, ajutând cu următoarele lucruri și produse care pentru unii par neînsemnate, iar pentru cei lipsiți pot fi de mare folos:

  • Produse alimentare (produse și derivate din cereale: hrișcă, faină de porumb, arpacaș de grâu, orez, pâine, etc; produse lactate: brânzeturi, smântână, lapte, etc; ouă, ulei, pește și carne, fructe, legume: cartofi, ceapă, morcov, varză, etc);
  • Produse de igienă personală (săpun, șampon, detergenți, produse de uz chimic, etc);
  • Medicamente;
  • Îmbrăcăminte și încălțăminte (în stare adecvată pentru a putea fi ulterior utilizată)
  • Mobilă veche utilizabilă;
  • Ajutor financiar ocazional și lunar.

 

Să nu uităm ce ne învaţă Sf. Ioan Gură de Aur: „Mari sunt aripile milosteniei. Sfâşie văzduhul, trece de lună, lasă în urmă soarele şi ajunge în ceruri. Dar nici acolo nu stă. Trece şi de ceruri, înconjoară puterile îngereşti şi se aşează în faţa tronului Domnului.”

Casa de Milostenie „Sf. Mc. Marea Cneaghină Elizaveta” se află în mun. Chișinău, str. Schinoasa nr. 2, tel. de contact: 079 01 83 01;  e-mail pentru corespondență: [email protected]

 

Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritatea


Articole postate de același autor
792

ÎPS Mitropolit Vladimir a târnosit o nouă biserică la Grătiești

Numeroşi credincioşi s-au adunat duminică, 23 septembrie 2018, în comuna Grătiești, municipiul Chișinău pentru a participa la sfinţirea noii biserici închinată Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Sfântul locaș a fost înălțat pe un teren donat de ctitori, iar evenimentul este cu atât mai binevenit cu cât până la momentul actual se simțea nevoia acută a […]


Foto