Au fost sfințite pietrele funerare ale unor personalități bulgare din Chișinău

983

La Cimitirul Central din Chișinău, după ample lucrări de restaurare, au fost dezvelite și sfințite trei pietre funerare ale unor personalități proeminente de origine bulgară. Lucrările de restaurare au fost inițiate și efectuate de către Societatea Științifică a Bulgariștilor din Republica Moldova (condusă de către dr. hab. Ivan Duminica).

La eveniment au participat reprezentanți ai Ambasadei Republicii Bulgaria în Republica Moldova, Primăriei Municipiului Chișinău, Institutului Patrimoniului Cultural și a unor organizații bulgare din Moldova. Pietrele funerare au fost sfințite de către prot. Octavian Moșin, împreună cu preoții de la Biserica ”Tuturor Sfinților” din incinta Cimitirului Central. Totodată, s-a săvârșit slujba de pomenire pentru mai multe personalități bulgare din Basarabia de altădată înhumate în Chișinău.

În cuvântarea sa, dr. hab. în istorie Ivan Duminica a menționat importanța istorică a personalităților de origine bulgară, una din care este Hristofor Kirov (1844–1888), care a stat la cârma Chișinăului (1877) și mulți ani a îndeplinit funcția de vice-primar. Tatăl lui - Stefan Kirov (1808−1875) era negustor. Un alt bulgar - Luca Milenco (1849–1901), era membru al Societăţii Muzicale din Chişinău și unul dintre organizatorii Societăţii Amatorilor de Artă Dramatică din Chişinău.

Excelența Sa Ambasadorul Republicii Bulgaria în Republica Moldova, dl Evgheni Stoicev, prezent la eveniment, a felicitat Societatea Științifică a Bulgariștilor pentru inițiativa de restaurare a pietrelor funerare. Cu acest prilej și directorul Întreprinderii Municipale „Combinatul servicii funerare” dna Ludmila Boțan, a menționat despre inițiativa de inventariere a mormintelor vechi, care se află în Cimitirul Central din Chișinău.

La rândul său, vice-primarul mun. Chișinău, dl Ilie Ceban a menționat importanța păstrării monumentelor funerare ca parte a patrimoniului cultural din țara noastră.

Evenimentul a încheiat cu aprinderea unor candele și depunerea de flori la mormintele renovate.


Articole postate de același autor
592

În Duminica Sfinților Părinți de la Primul Sinod Ecumenic, Înaltpreasfințitul Nicodim a liturghisit la Catedrala „Acoperămîntul Maicii Domnului” din orașul Briceni

În Duminica de după Înălțarea Domnului, a Sfinților Părinți de la Primul Sinod Ecumenic, Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni a oficiat Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala „Acoperămîntul Maicii Domnului” din orașul Briceni, în fruntea soborului de slujitori ai lăcașului sfînt şi în prezenţa mulţimii credincioşilor. În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate […]


Foto