Actualitate

Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

1947

Biserica Ortodoxă prăznuiește la 25 iulie/7 august adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Sfânta Ana a fost fiica Mariei și a preotului Natan din neamul lui Aaron. Aceștia au trăit în timpul reginei Cleopatra a Egiptului (69-30 î.Hr.), notează Basilica.ro.

Preotul Natan a avut trei fiice: Maria, căsătorită în Betleem, a născut pe Salomi; Sovi, căsătorită tot în Betleem, a născut pe Elisabeta, soția preotului Zaharia și mama Sfântului Ioan Botezătorul; Ana, căsătorită în Galileea cu Ioachim și a născut pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Deci Salomi, Elisabeta și Sfânta Fecioară Maria au fost verișoare primare.

La vârsta de trei ani, Preasfânta Fecioară Maria a fost dusă la templul din Ierusalim, unde i s-a dat învățătură, locuință și îngrijire într-una din clădirile templului.

După moartea lui Ioachim, Sfânta Ana s-a dus la Ierusalim lângă Sfânta Fecioară Maria. Ea și-a petrecut restul zilelor în rugăciune, post și fapte bune. A trecut la Domnul la vârsta de 79 de ani, iar Ioachim la vârsta de 80 de ani.

Tropar – Glasul 4

Pe Ceea ce a născut Viaţa în pântece o ai purtat, pe Curata Maica lui Dumnezeu, de Dumnezeu Gânditoare, Sfântă Ana. Pentru aceasta acum, la primirea cerească, unde este locaşul celor ce se veselesc întru slavă, bucurându-te acum te-ai mutat; cere pentru cei ce te cinstesc pe tine cu dragoste iertare de greşeli, pururea fericită.

 

Sursa: rostonline.ro


Articole postate de același autor
2843

Talanţii sunt condiţiile prielnice pentru mântuirea sufletului

Prin cuvântul „talant” trebuie să înţelegem nu numai bogăţie, ştiinţă şi renume. Talanţii sunt condiţiile prielnice pentru mântuirea sufletului. Fiecare dintre noi primeşte talanţi. Sărăcia, bolile, tot felul de supărări toate sunt talanţi, dacă omul îi foloseşte în scop duhovnicesc, pentru mântuirea sufletului, aceştia aduc rod. „Întru răbdarea voastră veţi dobândi sufletele voastre.” (Luca 21,19) […]