Actualitate

Trei feluri de a purta crucea

3673

Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim.

Când ne-am închinat la Sfântul Mormânt, am văzut pe înspăimântătorul deal al Golgotei locul în care fusese înfiptă Crucea Mântuitorului Hristos. De-a stânga și de-a dreapta am observat locurile în care fuseseră crucile celor doi tâlhari. Numai trei cruci! Coborând în spatele Golgotei, pe un loc nisipos, ne-a fost indicat locul în care Sfânta Elena a descoperit crucile. Ea a descoperit trei cruci: Crucea Mântuitorului Hristos, crucea tâlharului pocăit și crucea tâlharului care a refuzat să se pocăiască.

Iubiților, și astăzi, noi oamenii purtăm trei cruci. Există o cruce a omului drept, a doua este crucea omului păcătos pocăit de păcatele sale, iar cea de-a treia este crucea omului păcătos lipsit de pocăință. Care dintre aceste trei cruci este mai ușoară?

Cruce înseamnă maritiriu și durere. Unul este martiriul omului drept, altul este martiriul păcătosului pocăit de păcatele sale și altul este martiriul păcătosului nepocăit. Care martiriu este mai ușor?

Cea mai ușoară cruce este cea purtată cu credință și nădejde. Cel mai ușor martiriu este cel pe care-l răbdăm cu aripile credinței și ale nădejdii.

Cei din primele două categorii înțeleg sensul suferinței, în timp ce oamenii celei de-a treia categorii nu-l pot înțelege.

Sfântul Nicolae VelimiroviciOmilii despre pocăință, dragoste și optimism, Editura Doxologia, Iași, 2016, pp. 82-83


Articole Asemănătoare
38

Când ne ascultă Dumnezeu rugăciunile?

Te plângi că Dumnezeu nu îţi ascultă rugăciunile. În multe restrişti te-ai rugat lui Dumnezeu şi niciodată nu te-a izbăvit! Cum nu te-a izbăvit, mă mir, când, iată, tu ai supravieţuit restriştilor, nu ele ţie? Îngăduie-mi însă o întrebare: tu Îl asculţi pe Dumnezeu? În amândouă Testamentele, atât în cel Vechi cât şi în cel Nou, Cel Preaînalt […]

Articole postate de același autor
58

Săptămâna Patimilor ne îndeamnă la smerenie și pocăință… Rugăciune și iertare în urcușul spre Înviere, la Mănăstirea Curchi

În zilele Săptămânii Patimilor ne reamintim și retrăim ultimele momente din viața Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune și dramă lăuntrică. Aceste zile au un înțeles specific și profund și pentru viețuitorii Sfintei Mănăstiri „Nașterea Maicii Domnului” de la Curchi, care în această perioadă de îndurerare a inimilor și pocăință se întăresc sufletește cu frumoasele slujbe […]