În Sfânta și Marea Sâmbătă, care anul acesta a coincis cu sărbătoarea domnească a Bunei Vestiri, având binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Preasfinţitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, s-a aflat în mijlocul enoriașilor Catedralei Mitropolitane. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.
În cadrul acestei sfinte slujbe s-au citit 16 Paremii, care ne pun înainte chipurile Învierii din Vechiul Testament, marile lucrări ale lui Dumnezeu în lume: Facerea, izbăvirea din robia Egiptului, trecerea prin marea Roșie, trecerea Iordanului în Canaan a lui Iosua, prorociile mesianice, adică texte din Vechiul Testament în care sunt profețite venirea Mântuitorului, nașterea, viața, pătimirile, răstignirea și moartea Sa pe Cruce și se încheie cu Daniil și cu cei trei tineri din cuptor, icoană a izbăvirii neamului omenesc din cuptorul iadului.
Sărbătoarea Bunei Vestiri este bucuria cerului şi a pământului. Buna Vestire este, înainte de toate, bucurie. Căci primul cuvânt pe care Arhanghelul Gavriil l-a grăit către Fecioara Maria, când a venit să-i aducă cea mai mare veste din istoria omenirii, a fost „Bucură-te!”. Şi într-adevăr, după primele momente de tulburare, datorate atât de neaşteptatei veşti, înţelegând că vestitorul era venit cu putere de la Dumnezeu (căci numele „Gavriil” se tâlcuieşte „puterea mea este Dumnezeu”), fiinţa Fecioarei Maria a fost inundată de o bucurie de negrăit, datorită revărsării şi umbririi harului, mai ales în clipa în care Arhanghelul i-a zis: „Bucură-te ceea ce eşti plină de har!”.
La sfânta slujbă au participat numeroși credincioși, iar foarte mulți dintre ei s-au împărtășit cu dumnezeieștile Taine.
Răspunsurile liturgice au fost oferite la Sfânta Liturghie de Corul mixt al Catedralei Mitropolitane condus de Dna Dirijor Angela Angheni.
***
Reamintim, că în seara zilei de sâmbătă, 7 aprilie, între orele 19.00 şi 20.00, Sfânta Lumină de la Ierusalim va fi adusă la Chişinău, în scuarul Catedralei Mitropolitane, de unde va fi împărţită preoţilor şi credincioşilor.
Totodată, în noaptea dinspre sâmbătă spre duminică, la miezul nopții, chișinăuienii sunt așteptați la Catedrala Mitropolitană pentru a participa la Slujba Sfintei Învieri oficiată de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media