Trebie să învățăm să ne vedem propria greșeală, când ajungem la vreo neînțelegere

4965

Trebie să învățăm să ne vedem propria greșeală, când ajunem la vreo neînțelegere. De pildă, îmi amintesc că o pereche a venit la Părintele Sofronie – erau certați – și era limpede că unul era mai vinovat ca celălalt.

Și Părintele Sofronie a întrebat-o pe soție: „Cât la sută crezi că ești vinovată?”

Ea a răspuns: „Doar cinci la sută. Dar soțul meu este nouăzeci și cinci la sută vinovat”.

Și Părintele Sofronie i-a zis: „Atunci îndreaptă acel cinci la sută și să vedem dacă celelalte nouăzeci și cinci la sută mai rămân!”

Trebuie să ajungă acea persoană la înțelegerea greșelii, așa încât să poată să ia vina asupra sa. Pentru că numai atunci are loc vindecarea. Până nu luăm vina asupra noastră, nu vom afla odihnă.

Din Arhimandritul Zaharia (Zaharou), Lărgiţi şi voi inimile voastre!, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2009, p. 292

 

Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
8505

Orgoliul

  Doi soţi, un bărbat şi o femeie, pentru nişte nimicuri, s-au certat. Se mai întâmplă în familie, chiar şi în familiile creştine. Şi nu vorbeau. Fiecare o făcea pe supăratul, fiecare îl considera pe celălalt că e vinovat şi nu voia nici unul să rupă tăcerea; mai ales bărbatul, care se considera superior, fiind […]

Articole postate de același autor
8999

Păzeşte-ţi inima de invidie: Gânduri pentru a treia săptămână a Postului Mare

„Fie ca inima ta să nu pizmuiască pre cei păcătoşi, mai bine fii mereu în frica Domnului.” (Pilde 23:17) 1. Eşti om botezat, adică curăţit de necurăţia dintru început şi plivit de buruiana cea străveche. Necurăţia cea dintru început şi  buruiana cea străveche au izvorât din păcatul cel dintru început şi străvechi al strămoşilor. Oare […]