PS Siluan, Episcop de Orhei, a citit a treia parte a Canonului de pocăință al Sf. Andrei Criteanul la catedrala mitropolitană

3167

În seara zilei de miercuri din prima Săptămână a Sfântului și Marelui Post, 21 februarie 2018, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei și Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală”, a oficiat în cadrul Pavecerniței Mari a treia parte a Canonului de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din capitală.

La această rânduială specială, alături de Episcopul vicar mitropolitan s-au rugat slujitorii sfântului locaș, dar și mulțimea credincioșilor prezenți la slujba canonului cel mare, în aceste zile de la începutul postului, care este drept o adevărată lecție duhovnicească pentru toți.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul este unul duhovnicesc, un profund dialog al omului păcătos cu propria conştiinţă, care-i atrage atenţia asupra celor săvârşite.

„Biserica ne cheamă în acest Post al Păresimilor, la pocăință, la plângerea păcatelor, la rugăciune fierbinte, pentru ca astfel devenim mai buni, mai pregătiți pentru a-L întâmpina pe Hristos, Mântuitorul nostru.

Despre rostul Canonului Sfântului Andrei Criteanul, Părintele Alexander Schmemann spune că este „să ne descopere păcatul şi, astfel, să ne conducă spre pocăinţă; să descopere păcatul, nu prin definiţii şi înşiruiri, ci printr-o adâncă meditaţie asupra măreţei istorii biblice, care este, cu adevărat, o istorie a păcatului, a pocăinţei şi a iertării”.

O trăsătură distinctivă de bază a Canonului cel Mare este utilizarea deosebit de frecventă a imaginilor și subiectelor din Vechiul și Noul Testament.

Slujba Canonului cel Mare se oficiază în Biserica Ortodoxă în primele patru zile din prima săptămână a Postului Mare și la Denia din Joia săptămânii a cincea din Post. Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d. Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
3040

În cea de-a patra zi din prima săptămână a Postului Mare, ÎPS Mitropolit Vladimir a citit Canonul Sf. Andrei Criteanul

În joia din prima săptămână a Postului Mare, la Catedrala mitropolitană din Capitală au răsunat din nou clopotele, chemând creștinii la rugăciunea pocăinței. În această ultimă zi de citire a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, săvârșit de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir și slujitorii Catedralei în cadrul Slujbei Pavecerniţei Mari, numeroși creștini au venit, să pună început […]

Articole postate de același autor
15483

Nu știați că defectele unuia sunt crucea celuilalt?

Căsătoria nu este numai lapte și miere. La început, când își fac curte, toți tinerii sunt perfecți. După cununie apar defectele pe care nu le vedeam înainte. El mai trage cu păhărelul, este violent la băutură, fumează, înjură.. Ea nu-i chiar cea mai cool gospodină, îi place mult somnul, e rea de gură, e prea […]