Botezul Domnului La Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

1506

Pe 6/19 ianuarie prăznuim Botezul Domnului nostru Iisus Hristos în apele rîului Iordan. Sărbătoarea mai poartă denumirea de „Arătarea Domnului“, „Descoperirea Cuvîntului Întrupat“, „Epifania“ sau „Teofania“ pentru că în momentul în care Hristos a fost botezat, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborît în chip de porumbel şi a stat peste El, iar Tatăl a mărturisit: "Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!" (Matei 3, 17).

În ziua acestui mare praznic, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat Sfînta Liturghie și Sfințirea cea Mare a Apei la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei. Prea Sfinției Sale i-a coliturghisit soborul slujitorilor Catedralei. După Sfînta Liturghie, în sfîntul locaș și în curtea bisericii s-a oficiat slujba de sfințire a Aghesmei Mari.

La final, Prea Sfințitul Nicodim a rostit un cuvînt de învățătură în care a vorbit credincioșilor despre praznicul Botezului Domnului arătînd semnificația Botezului Domnului Iisus Hristos, precum și a botezului cu care suntem botezați noi cei care am devenit creștini. Prea Sfinția Sa a amintit că Mîntuitorul a fost botezat de Ioan nu pentru că avea nevoie de curăţire de păcate, căci era Dumnezeu-Omul, ci pentru a readuce Duhul Sfînt în creaţie. Botezul Mîntuitorului reprezintă momentul redeschiderii izvoarelor harului, care fuseseră zăvorîte pentru om şi pentru întreaga creaţie. Prin atingerea de „firea apelor" Iordanului, Mîntuitorul Hristos le-a sfinţit, iar prin sfințirea cea mare a apelor, care se săvîrșește acum, îi sfințește pe credincioși, casele și tot spațiul în care își desfășoară activitatea.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni


Articole postate de același autor
4773

Cum să facem o spovedanie corectă și folositoare?

Dragul meu, cu nevrednicie se împărtăşeşte un om împătimit, necurăţit, nespovedit, fără grijă, care merge din obişnuinţă sau nu s-a spovedit cu adevărat şi sincer… Pentru că o spovedanie bună este ca tu să fii pe poziţia de a nu mai repeta păcatul. Nu să te spovedeşti doar de formă şi să spui în sinea […]