Actualitate

Festivalul de colinde ”Hristos se naște, slăviți-L!” ediția a III-a

1952

Joi, 28 decembrie 2017, Mitropolia Moldovei în parteneriat cu Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală a organizat festivalul de colinde ,,Hristos se naște, slăviți-L!’’, Ediția a III-a.

În cadrul evenimentului au evoluat mai multe ansambluri şi cete de colindători din diferite localităţi ale republicii, precum: s. Pepeni r. Sîngerei, s. Sălcuța și Taraclia r. Căușeni, s. Cruglic, r. Criuleni, s. Recea r. Rîșcani, s. Bardar și Costești, r. Ialoveni, Ialoveni, Cimișlia, s. Săseni r. Călărași, Ciorescu și Cricova, mun. Chișinău, Colindul creștin, portul popular și atmosfera praznicală au mângâiat sufletele celor adunați în incinta muzeului.

Din partea Direcției mitropolitane la eveniment au participat: PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan și Prot. mitr. Nicolae Ciobanu, președintele Sectorului Sinodal Activități Culturale.

În deschidere, Episcopul Ioan a transmis cuvîntul de felicitare din partea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, dar și o invitație colindătorilor din partea Mitropolitului de a vizita Reședința mitropolitană, Preasfinția sa a adăugat: „A devenit deja o tradiție ca în fiecare an în preajama sărbătorilor de iarnă să adunăm colective de colindători în incinta Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală, să aducem colindele autentice și specifice localitații din care venim, să-L lăudăm pe Hristos care se naște în fiecare an în sufletele și inimile noastre, să arătăm prin fapte că suntem fii ai lui Dumnezeu”.

Organizatorii sărbătorii și-au propus susținerea colindătorilor și diversității colindelor din spațiul nostru cultural. Piesele au fost selectate în baza criteriilor autenticității, valorii estetice și a interpretării artistice corespunzătoare.

Evenimentul a urmărit promovarea valorilor creștine și a celor naționale, implicând participanți de diferite vârste. Prin cântecul vestitor al Nașterii în chip minunat al Mântuitorului, am simțit cu toții bucuria sărbătorii ce se apropie.

Colectivele au primit diplome de participare, pastorale la Nașterea Domnului, colaci și dulciuri din partea organizatorilor.

Sectorul Sinodal Activități Culturale, www.mitropolia.md


Articole postate de același autor
1951

La Catedrala mitropolitană au fost aduse spre închinare Icoana Maicii Domnului „Adormirea” și sfintele moaște ale Sfântului Luca al Crimeei

În Duminica a XIX-a după Cincizecime, la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău au fost aduse spre închinare credincioșilor, Icoana Maicii Domnului „Adormirea” și sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, de la Lavra Pecerska din Kiev (Ucraina). Sfințeniile au fost întâmpinate în dimineața zilei, de către ÎPS Mitropolit Vladimir, dimpreună cu preoți […]