Unde duce neascultarea

6040

La Sfânta Ana trăia un stareţ cu ucenicul său. Aces­ta adeseori făcea neascultare. Odată, în ajunul unei sărbători a Maicii Domnului, ucenicul i-a spus stare­ţului:

– Părinte, mă duc să pescuiesc, poate voi prinde vreun peşte ca să mâncăm, căci mâine este praznicul Maicii Domnului.

– Fiul meu, îi spuse stareţul, vecinii noştri sunt pescari şi s-au ostenit toată ziua, dar nu au prins nici un peşte. Dacă Maica Domnului ar fi vrut să mâncăm peşte, ar fi prins şi ne-ar fi adus şi nouă. Să nu mergi la pescuit!

– Nu, părinte, îi spuse din nou ucenicul, eu voi merge să pescuiesc.

– Să nu mergi, repetă stareţul.

– Ba da, voi merge, a spus ucenicul şi a plecat.

Atunci stareţul s-a gândit că ucenicul lui se află în neascultare. „Dacă i se întâmplă vreo ispită? Nu cumva să alunece în mare”. De aceea a intrat în chilia lui şi a început să facă rugăciune pentru ucenicul său.

Ucenicul merse la mare, aruncă undiţa şi simţind că s-a prins ceva în cârligul ei, trase cu putere. Deodată ieşi un arap cu totul negru, cu ochi sălbatici, gata să se năpustească asupra monahului, dar o putere nevăzută îl ţinea. Acela tremurând, a luat-o la fugă, iar diavolul a alergat în urma lui până la Sfânta Ana la chilia sa. Când au ajuns acolo, diavolul i-a spus cu mânie: Bre, călugăre, nu pot să îţi fac nimic, căci din clipa în care ai plecat, stareţul tău face rugăciune pentru tine; altfel te-aş fi înecat în mare. În mare te-aş fi înecat”.

Iată unde duce neascultarea.

Din Ierom. Iosif Aghioritul, Starețul Efrem Katunakiotul, Editura Evanghelismos, București, 2004, p. 187


Articolul Următor
Articole postate de același autor
1777

Marșul pentru viață la Nisporeni

În această lună a reînvierii naturii și a firii noastre umane, cu binecuvântarea, Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, preoții și creștinii din protopiatul Nisporeni au participat la marșul ce a a vut următorul genric. „Pentru viață, pentru femeie, pentru familie”. Participanţii – preoți împreună cu familiile, părinţi cu copii, bunici şi adolescenţi, au […]