Pelerinajului Tinerilor la a X-a ediţie – o mărturisire a credinței

1846

Experienţa oricărui pelerinaj este un prilej de împrospătare a vieţii spirituale şi de întărire a credinţei.  Participând la un asemenea drum, cei mai slabi în credinţă au ocazia să şi-o întărească, văzând credinţa mai puternică a altora; cei fără de răbdare, se întăresc în această virtute, văzând răbdarea altora; chiar şi rugăciunea fierbinte a altora, poate să ne îmbogăţească şi înnoiască rugăciunea proprie. Totodată pelerinajul învinge rutina, Duhul Sfânt trezindu-ne dorinţa de a ne reînnoi viaţa, de a aspira către mai multă sfinţenie. De la Avraam încoace, cu toţii suntem pelerini, mergând de la pustie spre ţara făgăduită, spre întâlnirea noastră cu Hristos. 

De zece ani, în săptămâna pregătitoare Înălţării Sfintei Cruci, serbată la 14/27 septembrie, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Vladimir, tinerii dreptmăritori participă la tradiționalul pelerinaj pe jos de la Universitatea de Stat din Moldova spre mănăstirea Sireţi (circa 16 km).

La acest drum binecuvântat au participat numeroși slujitori și tineri de diferite vârste din mai multe părți ale republicii.  Ca şi în fiecare an pelerinilor li s-a alăturat Preasfințitul Ioan, Episcopul Sorocii, vicar mitropolitan.

Un moment impresionat la pelerinajului a fost popasul în curtea Mitropoliei, unde după săvârșirea unui Tedeum, pelerinii au primit binecuvântare de la ÎPS Mitropolit Vladimir, care i-a îndemnat pe tineri să rămână creștini mărturisitori și să își păstreze dragostea şi râvna pentru cele dumnezeieşti.

Pe parcursul traseului, creștinilor care au pornit din Chișinău li s-au alăturat credincioși din satele din apropiere, precum Dumbrava, Vatra, Cojușna și Ghidighici, astfel la eveniment au participat peste 800 de persoane. Deși condițiile meteo au fost destul de potrivnice, pelerinii  nu s-au lăsat învinşi de vremea capricioasă, bucuria rugăciunii comune aducând mângâiere celor prezenţi. 

Ajunşi la mănăstire, participanţii la pelerinaj au fost întâmpinaţi, în dangătul clopotelor, de către obştea aşezământui monahal în frunte cu părintele stareţ, arhimandritul Porfirie (Dobre).

Pelerinii au participat la slujba acatistului Sfintei Cruci, s-au închinat la sfintele moaște şi au mulțumit Domnului pentru că au ajuns cu bine la destinație. La final au participat la o agapă frățească, organizată prin bunăvoința obștii monahale.

"Ne-am bucura dacă acest pelerinaj ar trezi noi suflete la o viață frumoasă, autentică, îmbunătățită în Hristos. Astfel, îndemnăm cât mai mulți tineri să îndrăznească și să pornească în astfel de drumuri sacre, pe care le-ar parcurge cu post și rugăciune. Fie ca în urma acestui pelerinaj fiecare să primească alese roade și mângâieri duhovnicești: să se întărească în credință, să se însănătoșească trupește și sufletește, să ajungă la o armonie în familie și cu cei din jur, să i se înmulțească dragostea jertfelnică",  a menționat prot. Octavian Moșin, președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret.

Nădăjduim ca acest drum al mărturisirii de credință să rămână o binecuvântare pentru toţi pelerinii şi răspunsul acestora la îndemnul: 

„Căutaţi pacea cu toţi şi sfinţenia fără de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu".(Evrei 12, 14).

A consemnat Natalia Lozan

 


Articole postate de același autor
14748

Soția înțeleaptă nu împărtășește nefericirea sa tainică nimănui

  Cunoașterea este puterea bărbatului, iar puterea femeii este gingășia. Cerul binecuvântează întotdeauna casa celei care trăiește pentru bine. Soția devotată îi arată soțului său cea mai deplină încredere, nu ascunde nimic de el. Ea nu ascultă acele vorbe de admirație ale oamenilor străini pe care nu i le-ar putea povesti. Împarte cu el fiecare […]