Actualitate

La spo­ve­danie preotul trebuie să asculte ce-i spune Duhul nu să judece după Pidalion

5200

Vreau să le dau un sfat cre­din­cioşilor: să nu-şi aleagă duhovnicul după renu­mele lui, după modă sau după îndemnurile altora. Să mear­gă la Sfânta Liturghie într-o biserică, în alta şi în alta, până vor simţi că se află în comuniune cu preotul de la una dintre ele, că le răs­pun­de la problemele lor, prin predică, fără să-l întrebe.

Şi la acela să se oprească, pen­tru că numai la acel preot se vor putea mărturisi cu ade­vă­rat. De la spovedania to­tală – până la cel mai adânc urât din noi – se por­neşte vindecarea.

Preotul nu este nici procuror, ca să te ches­tioneze, nici judecător, ca să te pedepsească, ci mijlocitor. El este cel prin care îi vor­beşti, de fapt, lui Dumnezeu. E un martor şi un om de ajutor duhov­nicesc.

Precum spune Părintele Rafail Noica: la spo­ve­danie, preotul trebuie să asculte ce-i spune Duhul, nu să judece după Pidalion. Şi dacă Duhul îţi spune împărtăşeşte-l, chiar dacă nu ar fi permis după Pida­lion, atunci împărtăşeşte-l. Iar dacă nu auzi nimic dinspre Duh, nu zi nimic, mai chea­mă-l o dată pe cre­dincios. Dacă asculţi de Dumne­zeu, nu greşeşti şi eşti cu conştiinţa împăcată.

Extras din interviul cu părintele Clement Păunescu, stareţul Mânăstirii Slănic din Argeş


Articole Asemănătoare
231

„Am căutat pentru voi unul mai rău, dar n-am găsit!”

Într-un oraş bizantin, locuitorii, care se leneviseră, uitaseră până într-atât orice ruşine, încât făceau cu mare plăcere orice fărădelege şi nici macar nu se gândeau să-l asculte pe bătrânul şi bunul lor episcop, oricât îi ruga el să se îndrepteze. Orăşenii îl luau în râs pe bătrân şi se fereau de el ca de o […]

Articole postate de același autor
2171

Calendarul zilei – 5 iunie 2019

Astăzi creştinii sărbătoresc Odovania Paştelui. Termenul „odovanie” provine din limba slavonă și înseamnă sfârșitul unui praznic împărătesc sau a unui praznic mai deosebit. Sărbătoarea Sfintelor Paşti are cea mai mare perioadă de prăznuire prelungită timp de 38 de zile. Aceasta începe din Duminica Învierii şi durează până în miercurea dinaintea Înălţarii Domnului.