Oile mananca si cea mai saraca iarba, pascand uneori pe pajisti uscate, precum si crestinii iubesc postul si mancarea cu masura

8989

Oile si caprele inchipuie doua moduri diferite de vietuire. Astfel, in Sfanta Scriptura, crestinii sunt asemanati cu oile, datorita purtarii bune a celor din urma, iar nu cu caprele, cunoscute pentru purtarea lor incapatanata si trufasa. Vorbind ucenicilor despre Judecata de Apoi, Mantuitorul se foloseste de imaginea oilor si a caprelor, spre a inchipui pe cei mantuiti si pe cei pierduti.

"Cand va veni Fiul Omului intru slava Sa, si toti sfintii ingeri cu El, atunci va sedea pe tronul slavei Sale. Si se vor aduna inaintea Lui toate neamurile si-i va desparti pe unii de altii, precum desparte pastorul oile de capre. Si va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stanga. Atunci va zice imparatul celor de-a dreapta Lui: Veniti, binecuvantatii Tatalui Meu, mosteniti imparatia cea pregatita voua de la intemeierea lumii. (...) Atunci va zice si celor de-a stanga: Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care este gatit diavolului si ingerilor lui. (...) Si vor merge acestia la osanda vesnica, iar dreptii la viata vesnica" (Matei 25, 31-46).

Oile, chip al ascultarii si al unitatii

Oile sunt animale blande ce alcatuiesc o turma puternic unita. Oile nu fac rau nici unui alt animal, precum si crestinii nu fac rau nici unui alt semen. Cand o oaie este prinsa de lup, celelalte oi nu se imprastie, ci stau strans unite, precum si crestinii raman uniti indiferent de chinurile si prigoana lumii.

Precum oile sunt de mare folos stapanului lor, tot asa si crestinii sunt de folos tuturor celor de langa ei.

Oile sunt animale pasnice si linistite, ele putand fi asezate foarte multe, intr-un spatiu foarte mic, precum si crestinii, care vietuiesc oriunde, cu multumire si fara pretentii.

Oile sunt animale blande si tacute, chiar si atunci cand sunt tunse sau batute, precum si crestinii raman tacuti, atunci cand sunt nedreptatiti sau prigoniti.

Oile nu cunosc invidia, atunci cand mananca, ele stand unele langa altele, fara a se lovi, precum si crestinii nu cunosc invidia, bucurandu-se unii pentru ceilalti.

Oile mananca pana si cea mai saraca iarba, pascand uneori chiar pe pajisti uscate, precum si crestinii iubesc postul si mancarea cu masura.

Oile sunt animale foarte ascultatoare, ele nefugind din turma, ci ascultand de pastorul lor, precum si crestinii raman in turma cea cuvantatoare si asculta de Stapanul lor.

"Eu sunt usa oilor. Toti cati au venit mai inainte de Mine sunt furi si talhari, dar oile nu i-au ascultat. Eu sunt usa: de va intra cineva prin Mine, se va mantui; si va intra si va iesi si pasune va afla. Furul nu vine decat ca sa fure si sa junghie si sa piarda. Eu am venit ca viata sa aiba si din belsug sa aiba. Eu sunt pastorul cel bun. Pastorul cel bun isi pune sufletul pentru oile sale. Iar cel platit si cel care nu este pastor, si ale carui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind si lasa oile si fuge; si lupul le rapeste si le risipeste. Dar cel platit fuge, pentru ca este platit si nu are grija de oi. Eu sunt pastorul cel bun si cunosc pe ale Mele si ale Mele Ma cunosc pe Mine. (...) Oile Mele asculta de glasul Meu si Eu le cunosc pe ele, si ele vin dupa Mine. Si Eu le dau viata vesnica si nu vor pieri in veac, si din mana Mea nimeni nu le va rapi" (Ioan 10, 1-16; 27-29).

Caprele, chip al neascultarii si al dezbinarii

Caprele sunt recunoscute drept animale rautacioase si neascultatoare. Caprele impung aproape orice animal pe care il intalnesc, precum oamenii rai jignesc si raspund urat celor de langa ei.

Caprele sunt animale fara stare si mandre, ele urcand tot timpul pe inaltimi, pe locuri abrupte si chiar pe acoperisuri, precum si oamenii mandri vor sa urce cat mai sus, spre a fi slaviti in ochii lumii.

Caprele merg intotdeauna in fruntea turmei, alergand adesea afara din turma, precum oamenii cei mandri cauta sa-i conduca pe ceilalti, alegand intotdeauna locurile cele dintai.

Caprele, cand sunt pedepsite sau fortate spre a merge undeva, zbiara tare, precum si oamenii cei rai, care, atunci cand sunt pedepsiti, cartesc si se plang neincetat, uneori chiar hulind.

*

Sa luam aminte la insusirile oilor celor cuvantatoare ale lui Hristos, la sfintii Sai, si sa ne asemanam lor cat mai mult. Sa luam aminte si la asemanarea dintre capre si oamenii rai, care nu Il cunosc pe Dumnezeu, spre a fugi de rasplata unora ca acestia.

Teodor Danalache

http://www.crestinortodox.ro


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
8209

Să simtă toţi iubirea ta…

Iubirea nu cere mari isprăvi şi planuri mari; face mult bine doar cu o vorbă bună, cu o privi­re, o mică rugăciune… Ea cată la frate, gata mereu să-i sară în ajutor. Fii blând şi bun cu toţi, ne îndeamnă Părinte­le Serghie, că toţi sunt în nevoi, bolnavi cu toţii. Nu-i nimeni sănătos la suflet. […]

Articole postate de același autor
26584

De ce sărutăm mâna preotului?

În Occident, multe persoane sunt surprinse și chiar șocate de faptul că creștinii ortodocși sărută cu evlavie mâna preoților. Ele consideră că este un gest de supunere primitiv, de slugărnicie, ba chiar ar fi o superstiție. Reamintim că acest obicei se practica chiar și în lumea latină (fără îndoială, până în zilele noastre au mai […]