În sîmbăta Sfîntului Mare Mucenic Teodor Tiron, Prea Sfințitul Nicodim a liturghisit la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

1496

În Sîmbăta primei săptămîni a Postului Mare, a pomenirii Sfîntului Mare Mucenic Teodor Tiron, Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni, înconjurat de un sobor de slujitori şi în prezenţa unui număr mare de credincioşi, a oficiat Sfînta Liturghie în Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei. La finalul slujbei mulţi credincioşi care s-au mărturisit şi au primit dezlegare de la duhovnic, s-au împărtăşit cu Sfîntul Trup şi Sînge al Mîntuitorului.

După citirea pericopei evanghelice a zilei, Prea Sfinţitul Nicodim a rostit un cuvînt de învăţătură. Ierarhul a chemat credincioşii la conştientizarea Jertfei supreme pe care a adus-o Mîntuitorul Hristos pe Cruce pentru mîntuirea neamului omenesc şi a înaltei demnităţi la care toţi suntem chemaţi – aceea de a deveni fii ai lui Dumnezeu după har. În acest context Arhiereul a subliniat importanţa însoţirii postului alimentar de mai multă nevoinţă trupească şi duhovnicească – de metanii, mai multă rugăciune, milostenie şi fapte bune, ca mijloace pentru a ne apropia de Dumnezeu şi a realiza această înaltă chemare. În cuvîntul său Vlădica a vorbit şi despre importanţa pomenirii în rugăciune a tuturor celor din veac adormiţi, părinţi şi fraţi ai noştri drept măritori creştini, recomandînd părinţilor să-i înveţe şi pe copiii lor să săvîrşească astfel de rugăciuni.

După Sfîntă şi Dumnezeiască Liturghie, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, s-a deplasat la cimitirul din oraşul Orhei, unde a oficiat la mormîntul nou-adormitului protodiacon Pavel Cebanu o litie morțească. 

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni


Articole postate de același autor
1353

PS Ignatie: „Când Dumnezeu vine în sufletul tău, devii tu însuţi lumină!”

În Duminica a II-a a Postului Mare, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a slujit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Dumitru” din municipiul Huşi. Din soborul slujitorilor au făcut parte şi părintele secretar eparhial Marian Tudorică, parohul bisericii, şi părintele protopop Marius Cătălin Antohi. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie a vorbit, pentru început, […]