Liturghie arhierească de ziua Sfinţilor Trei Ierarhi la Biserica “Întâmpinarea Domnului”, USM

1924

În Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor, care a coincis cu prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi, la biserica ”Întâmpinarea Domnului” din incinta USM s-a simțit duh de sărbătoare. Din zori zeci de tineri și credincioși adunați laolaltă erau în așteptarea Liturghiei praznicale. În dangătul clopotelor a fost întâmpinat PS Ioan, episcop de Soroca, vicar mitropolitan.

Cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, vicar mitropolitan, dimpreună cu un impunător sobor de preoți și diaconi a oficiat sfânta liturghie la care au participat peste 250 de adolescenți și tineri din cuprinsul republicii.

În cuvântul predicatorial, PS Ioan a vorbit despre parabola fiului risipitor, tâlcuind semnificaţia acesteia:

"În această Duminică, Sfânta noastră Biserică cu multă înţelepciunie şi pedagogie duhovnicească a aşezat o frumoasă pildă evanghelică, cea a Întoarcerii Fiului Risipitor. Tatăl, din Evanghelia de astăzi, reprezintă iubirea milostivă, continuă, a tatălui Creresc pentru noi oamenii. Parobola de astăzi reprezintă totodată şi libertatea deplină pe care a dat-o Dumnezeu tuturor oamenilor. Iar cei doi fii, sunt două categorii de oameni care convieţuiesc pe pământ: oamenii ascultători, fideli lui Dumnezeu şi Bisericii Sale şi oamenii neascultători, dezordonaţi şi nechibzuiţi.  Cei doi fii reprezintă şi două stări sufleteşti pe care le poate avea o persoană, adică libertatea de-a fi statornic în păstrarea legăturii cu Dumnezeu şi libertatea de-a se înstrăina de Dumnezeu. Evanghelia de astăzi ne prezintă atât respectul arătat de Dumnezeu libertăţii omului, cât şi drama omului înstrăinat de Dumnezeu.  Atunci când libertatea omului devine neînţeleaptă, Dumnezeu, nedorind moartea păcătosului, îl cheamă la pocăinţă. Iar când Bunul Dumnezeu ne iartă, El nu ne mai reproşează nimic, ci se bucură de revenirea şi mântuirea păcătosului.   "

La final, PS Ioan a adresat un mesaj de felicitare tuturor celor care poartă numele sfinţilor Trei Ierarhi, pe care îi sebăm în această zi.

 


Articole Asemănătoare
1831

Duminica a IV-a după Paști la biserica “Întâmpinarea Domnului”, USM

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 22 mai 2016, în Duminica a IV-a după Paști, cea a Slăbănogului, zi care a coincis cu sărbătoarea „Mutării moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae”. La Biserica „Întâmpinarea Domnului” din incinta USM, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Preotul paroh Octavian Moșin. După citirea […]

Articole postate de același autor
10913

Maica Domnului, liniștește casa noastră…

În casele unora, după cum vine la urechea noastră, este mare tulburare. Nu se împacă soțul cu soția, nu se iubesc frații; se bat, se judecă, se ceartă și este mare neorânduială. Și atunci, văzând biata mamă atâta zbucium în familia ei, sau tata, sau bunicul, care este mai credincios, pune mâna pe un acatist […]