Măreţul praznic al Botezului Domnului la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din s. Donici, r. Orhei

1992

În ziua sărbătorii Botezului Domnului, joi, 19 ianuarie 2017, la biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" din s.Donici, r.Orhei, a fost oficiată Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Sărbătoarea Botezului Domnului (Boboteaza) a fost instituită în amintirea botezului primit de Hristos de la Sfântul Ioan Botezătorul în apa Iordanului și este prăznuită, potrivit calendarului ortodox, la 6/19 ianuarie. Se mai numește Epifania sau Teofania, adică Arătarea Domnului, pentru că în această zi s-a arătat Mântuitorul, care stătuse până atunci necunoscut, a ieșit pentru prima dată în lume, fiind mărturisit ca Mesia.

Botezul Domnului în Iordan are o dublă semnificație: pe de o parte, prin cufundarea în apele Iordanului, Iisus Hristos sfințește firea apelor, pregătind oarecum botezul creștin; pe de altă parte, în această zi, Sfânta Treime s-a arătat pentru prima dată: Dumnezeu Tatăl, prin glasul care zice: "Acesta este Fiul Meu iubit întru care am binevoit", Duhul Sfânt în chip simbolic de porumbel, care odihnește peste Hristos, și Mântuitorul botezat de Ioan în apa Iordanului.

Potrivit rânduielii bisericești, la finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba sfințirii celei mari a apei, pe care creştinii au luat-o spre tămăduirea sufletului şi a trupului.

Pr. Sava Bîrliga


Articole Asemănătoare
3760

Părintele Maxim Melinti: Nu e nevoie să cărat căldări cu aghiasmă!

1. Aghiasma sfințită din ajunul sărbătorii (18 ianuarie) și din propria zi de sărbătoare (19 ianuarie) este identică: nu există „aghiasma mai puternică” din ajun! Este o invenție populară! 2. La sfințirea apei, nu are loc niciun fel de reacția chimică: contact între crucea argintată și apă, cum zic unii sceptici! Apă se sfințește prin […]

Articole postate de același autor
2990

Izvorul păcii nu-i pe pământ, ci în cer

Ura, neînţelegerile, tulburarea care izgonesc Pacea sunt rodul păcatului, lucrul Satanei; şi lumea, în loc să combată cauzele care nimicesc pacea, se afundă şi mai adânc în păcat şi în stricăciune. Biserica se roagă necontenit pentru Pace, ceea ce însemnează că pacea o face altcineva de la care o cere; de aceea şi zice: „Pentru pacea […]