Actualitate

Dumnezeu iubește păcătosul, dar urăște păcatul

106

Judecata Bisericească este chemată să menţină disciplina canonică. Mai multe despre aceasta ne spune părintele Valeriu Potoroacă, președintele Judecății Bisericești a Mitropoliei Moldovei și paroh al Bisericii ,,Sfântul Pantelimon'' din Chișinău.

- Cum este explicată judecata de către Biserică?

- În cadrul Bisericii întotdeauna a existat o judecată care vine ca o soluție pentru litigiile săvârșite. De-a lungul timpului a apărut judecata Bisericească, care și-a propus să rezolve abaterile clericilor de la canoanele bisericești ori conflictele apărute între clerici, credincioși. Judecata Bisericească are scopul de a menține curățenia credinței și de a asigura îndeplinirea sfintelor canoane ale Sfinților Apostoli, Sfintelor Sinoade.

- Este permis ca Biserica să destăinuiască lucrurile spovedite care implică o judecată?

- Informațiile primite de un preot la mărturisire nu pot fi folosite în cadrul unei judecăți, pentru că se încalcă Taina Spovedaniei. Respectiv, preotul, cunoscând unele cazuri penale, sub nici o formă nu poate fi obligat să destăinuiască cele mărturisite.

- Totuși, care este legătura între judecata lumească și cea Bisericească?

- Biserica nu dispune de instrumentele de cercetare a cazurilor penale de care dispune jurisprudența laică. Astfel, adesea judecata Bisericească așteaptă decizia justiției pentru a lua măsurile canonice corespunzătoare asupra persoanei implicate.

- Cum interpretăm faptul că Mântuitorul iubește pe păcătos, dar urăște păcatul?

- Întreaga învățătură creștină ne îndeamnă să luptăm împotriva păcatului, să refuzăm să ne facem părtași la el și să îl condamnăm atunci când îl vedem, pentru că păcatul este cel care duce spre pieirea sufletului. Este de datoria noastră ca să ferim omul de păcat și să îl îndreptăm spre Dumnezeu care este sfânt, drept și bun. În sfințenia Lui nu poate suferi pe păcătos. În bunătatea Lui însă, Dumnezeu a pregătit o cale de izbăvire a omului păcătos. Această Cale este Isus Hristos, Fiul Sau, care a plătit toată datoria omului păcătos, când S-a jertfit pe crucea de pe Golgota. De aceea El înștiințează omul, ca să primească acum, prin credință și pocăință, mântuirea pregătită, neținând seama de trecutul său păcătos.

- Ce îndemn aveți către enoriași?

- Îndemn toți creștinii spre îndeplinirea celor zece porunci. Așadar, creștinul trebuie, deci, să creadă, să nădăjduiască și să-L iubească numai pe Dumnezeu, mai presus de orice; numai Lui să-I închine toate gândurile, simțirile și dorințele sale și să nu se lepede de El, oricâte suferințe s-ar abate asupra lui. Tindeți spre Hristos, Care este Calea, Adevărul și Viața.

Maria Cucută-Rujină pentru Altarul Credinței


Articole Asemănătoare
3769

Patriarhul Daniel: Și astăzi sunt unii care gândesc ca Iuda Iscarioteanul

Patriarhul României a vorbit credincioșilor, în Duminica Floriilor, despre momentul în care Maria, sora lui Lazăr, a turnat mirul de mare preț pe picioarele Mântuitorului, reprezentând o prefigurare a darurilor de mare preț, în semn de mulțumire, pe care credincioșii i le aduc lui Dumnezeu. Acest gest a stârnit o reacție surprinzătoare din partea lui […]

Articole postate de același autor
3227

Statistici îngrijorătoare privind creştinii ortodocşi din Europa | Crime, profanări şi atacuri asupra clericilor raportate de CRFO

Crime pe motive religioase, incendieri de biserici şi atacuri asupra unor clerici sunt câteva dintre gravele incidente întregistrate în cel mai nou raport al Centrului de monitorizare a drepturilor și libertăților creștinilor ortodocși din Europa (CRFO). Faţă de anul 2015, cazurile raportate şi analizate au crescut simţitor în 2016. CRFO a fost înfiinţat în anul 2014 şi monitorizează încălcarea drepturilor […]